ZAGREB 21

Otvorene prijave za proljetni polumaraton, evo kojim će ulicama prolaziti više od 2 tisuće trkača

Utrke se održavaju u subotu i nedjelju, 23. i 24. ožujka, online prijave već su otvorene, a očekuje se žestoka konkurencija
 Darko Tomas/Cropix

Već devet godina proljetno buđenje zagrebačkih trkača događa se neposredno ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice kad se na startu ZAGREB21 – Zagrebačkog proljetnog polumaratona okupi gotovo dvije tisuće trkača. Utrka je premijerno održana 2016. godine s 1000 trkača na tri dionice – polumaraton, 5 km i polumaratonska štafeta (4 člana). Standardni termin početka proljeća karakteristika je utrke koja je uspješno održana i u vrijeme pandemije kada je većina ovakvih utrka otkazivana ili održana u tzv "virtualnom" izdanju. Doduše, tada je ZAGREB21 imao malo izmijenjeni termin, ali ni to nije spriječilo trkače da se nađu na startu ispred NSK i otrče svoje dionice, a ujedno je 2020. ZAGREB21 bio i službeno Prvenstvo Balkana u polumaratonu na kojem su naše olimpijke Matea Parlov – Koštro i Bojana Bjeljac osvojile ekipno zlato za Hrvatsku.

image
/Run Croatia

Od 2022. Zagrebački proljetni polumaraton nalazi se u kalendaru Svjetske atletske federacije sa statusom World Athletics Road Label Race što je pokazatelj organizacijske kvalitete utrke, a i kvalitete samih trkača koji dolaze na utrku. Naime, osim velikog broja rekreativaca koji se raspodjele na dionicama od polumaratona, štafeta i utrke na 5 km, na polumaratonu nastupaju najbolji hrvatski dugoprugaši uz odlične europske i svjetske trkače.

image
Marko Todorov/Cropix

Sama staza, osim što je atraktivna i zanimljiva, vrlo je brza i na istoj se mogu postići odlični rezultati. Tako najbolje vrijeme u muškoj konkurenciji iznosi 62:15, kenijskog trkača Panuela Mkunga, dok je kod žena najbrža bila također Kenijka, Lelei Lilian Jepkemboi s vremenom 72:35 – oba rekorda su iz 2022. godine. Polumaraton starta ispred NSK i u prvom, velikom krugu prolazi Ulicom grada Vukovara, Savskom cestom, kroz Prisavlje, preko Mosta slobode trkači ulaze u Novi Zagreb gdje optrčavaju Velesajam i Bundek te se vraćaju nazad do starta gdje im nakon toga preostaje jedan manji krug od 5 km s ciljem također ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice neposredno uz fontane. Trasa spaja mnoge kulturne i poslovne znamenitosti Zagreba pa tako trkači nakon što startaju ispred Knjižnice prolaze pored KD Vatroslav Lisinski, pored Zagrepčanke, Vjesnikovog nebodera, zgrade HRT-a, Zagrebačkog velesajma i na kraju pored Muzeja suvremene umjetnosti.

image

Anja Fink

Run Croatia

Svi trkači se prijavljuju putem online prijava (utrka.com) koje su otvorene i već je prijavljeno skoro tisuću natjecatelja, a do kraja veljače vrijede cijene redovnih prijava za sve dionice. Prije same utrke preuzet će brojeve i bogate startne pakete, a svi koji završe utrku dobit će i finišersku medalju. Ona svake godine predstavlja jedan od simbola Zagreba, a ove godine je to prepoznatljivi zagrebački tramvaj. Program počinje već u petak, 22. ožujka 2024. podjelom brojeva u lobiju NSK, za subotu večer predviđena je utrka na 5 km dok je start polumaratona, sa štafetnim utrkama u nedjelju ujutro, 24. ožujka 2024. u 8:30 sati. Kako je to vikend u kojem prelazimo na ljetno računanje vremena, naši trkači će krenuti dok će Zagreb još uvelike spavati. U svakom slučaju, organizatori (AK Maksimir i AK Maraton 2000) najavili su za ovu godinu rekordan broj trkača, odlične rezultate i možda rekord staze te izvrsnu atmosferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:27