USKORO DOVRŠETAK

OVO JE NAJSKUPLJA NOVOGRADNJA U ZAGREBU Svi su stanovi već rezervirani, evo koliko stoji kvadrat

U ponudi su stanovi od 46 do 152 četvorna metra za koje investitor traži 4000 eura po kvadratu
Zagreb, 170415. Novogradnja Meduliceva ulica s prolazom za kuce u dvoristu.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Nova poslovno-stambena zgrada u Medulićevoj, na križanju s Dalmatinskom ulicom, uskoro će biti potpuno dovršena i u njoj su rezervirani gotovo svi stanovi. Riječ je o jednoj od rijetkih novogradnja u centru Zagreba, zbog čega je potražnja za stanovima velika, unatoč cijeni četvornog metra od 4000 eura.

Zgrada se nalazi na donedavno neizgrađenom zemljištu između zgrada blokova u centru grada, što je prava rijetkost. Nakon brojnih projekata i studija rađenih proteklih desetljeća, ali nikad realiziranih, na javnom arhitektonskom natječaju, koji je krajem 2012. godine proveo vlasnik zemljišta, tvrtka Medulićeva projekt, izabrano je rješenje projektnog biroa Entasis, a autor arhitekt je Djivo Dražić. Prema njemu je početkom svibnja, nakon ishođenja potrebnih dozvola, počela gradnja. Radove izvodi tvrtka Nivogradnja.

Počinje prodaja

Zgrada ima 13 stanova u četiri etaže i potkrovlju, dva lokala u prizemlju, te garažu u podrumu. U ponudi su dvosobni, trosobni, četverosobni i šesterosobni stanovi, površine od 46 do 152 četvorna metra.

- Položaj u sredini poteza Medulićeve ulice, koji čini niz historicističkih donjogradskih zgrada, a ujedno i u osi Dalmatinske ulice koja se kroz postojeći kolni prolaz “uvlačila” u unutrašnjost bloka, u mnogome je odredio arhitektonsko rješenje buduće zgrade, koncipirano tako da su povijesne oblikovne karakteristike interpretirane na suvremeni način - rekao je prošle godine za Jutarnji arhitekt Djivo Dražić.

Dragan Matic / CROPIX
Zagreb, 170415. Novogradnja Meduliceva ulica s prolazom za kuce u dvoristu.Foto: Dragan Matic / CROPIX

Foto: Dragan Matić / CROPIX

Tvrtka je dosad samo primala rezervacije, a od sredine svibnja, neslužbeno doznajemo, počinje prodaja. Većina stanova već je rezervirana, no rezervacije se i dalje primaju jer prema iskustvu, velik broj rezeviranih stanova na kraju se ipak ne proda. Prvi stanari u novu će zgradu ući u lipnju ili srpnu ove godine.

U prizemlju je uređen visoki prolaz jer je u udubini ulice svojevrsna mala dodatna ulica u kojoj su smještene kuće.

Prošle godine, kad je počela gradnja, dosta se pisalo o pobuni stanara koji su svojom žalbom na građevinsku dozvolu čak u jednom trenutku uspjeli odgoditi početak gradnje. Sada kad je zgrada gotova, većina susjeda je ipak zadovoljna novim izgledom susjedstva.

Bučni radovi

- Dobro se uklopila zgrada. Njezinom granjom riješili su se i neki problemi koje smo imali jer su se ljudi često znali parkirati u našoj ulici kako bi izbjegli naplatu parkiranja. Toga više nema, a zgrada je sama po sebi jako lijepa - kaže Marija Grgat, umirovljena medicinska sestra koja živi u jednoj od kuća iz novogradnje.

Većini stanara te male ulice zgrada se sviđa, kažu da je kvalitetno napravljena i da je nagori dio, bučni građevinski radovi, iza njih.

- Neka stoji zgrada ovdje. Nama ne smeta, dobro izgleda i bit će jako lijepa kada se završi - kaže Anđa Tomić, umirovljenica koja živi u malenoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:44