BITKA ZA ZAGREB

'OVO SU NAŠI UVJETI. SVE ISPOD TOGA JE PONIŽAVANJE' Evo što SDP sve traži od Anke Mrak nudeći joj zauzvrat javnu podršku

 Damir Krajač / CROPIX

HDZ je dobar, razuman partner, sudionik u vlasti, i vjerujemo da ćemo ostati partneri. Nakon 16 godina HDZ ima predsjednika Skupštine i to funkcionira. Samo Plenković to može promijeniti. Na njemu je odluka želi li SDP podići iz pepela i ojačati tu stranku.

Tako rezonira nekoliko suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nakon što je u medije puštena priča da će SDP podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš u borbi za zagrebačku gradonačelnicu. Bandić je i dalje prvi favorit na svibanjskim izborima, a indirektni poziv Plenkoviću, iz redova njegovih suradnika, odnosi se prije svega na podršku u Gradskoj skupštini. Jer, tko god da osvoji ured na Trgu Stjepana Radića, neće se dugo tamo zadržati ako ne osigura minimalno 26 od 51 zastupnika, koliko ih sjedi u Gornjogradskoj vijećnici. Točno tri mjeseca do izbora trenutna politička situacija u bitki za Zagreb izgleda ovako.

Lutka na koncu

Poznato je samo da će u bitku ući Bandić, Sandra Švaljek i A. Mrak Taritaš, dok je sve ostalo još u sferi želja. Bandić je u zadnju godinu mandata ušao u partnerstvu s HDZ-om i ukupno imaju 29 zastupnika. Bandić 19 jer su mu u klub došla i dva bivša HSS-ovca i 10 HDZ-ovaca. SDP ih ima 12, HSU i HNS četiri, HSLS s Vladimirom Ferdeljijem ih ima pet. Švaljek je 51. zastupnica. A želje su sljedeće. SDP bi podržao Anku Mrak Taritaš na način da ona bude lutka na koncu.

- Moramo HNS držati na uzdama. Morat će ispuniti sljedeće zahtjeve. Zamjenici će joj biti SDP-ovci, šef Zagrebačkog holdinga će biti SDP-ovac, a gradski uredi i Holdingove podružnice dijelit će se 60-40. Sve ispod toga je ponižavanje SDP-a - mišljenje je većine zagrebačkih SDP-ovaca. Dio njih naglašava da će HNS-u dati mjesta na zajedničkoj listi, ali u tu kvotu ići će i HSU. Naime, 2013. SDP i Bandić imali su 17 zastupnika, no onda su 3 zastupnika HSU-a s liste SDP-a prešla Bandiću.

- To više nećemo dopustiti. Želja nam je ostvariti oko 20 zastupnika, a to nije dovoljno za apsolutnu vlast. A onda kreću slaganje i trgovina - kažu nam SDP-ovci. Iz tima Sandre Švaljek pak kažu da je podrška SDP-a Anki Mrak Taritaš spin, te uvjeravaju da će na kraju HNS-ovka ostati sama.

Borba za skupštinu

U HDZ-u pak više ni sami ne vjeruju da bi mogli dobiti gradonačelnika iz vlastitih redova, ali najavljuju borbu za Skupštinu.

- Za to ćemo se i potući ako treba. Jer, ako gradonačelnik nema većinu u Skupštini, tko god da se izabere, bit će amputiran već u prosincu na izglasavanju proračuna za 2018. Naša lista je uzela 10 mandata 2013., kada je organizacija bila slaba i u rasulu. Sada sudjelujemo u vlasti, iza HDZ je šest izbornih pobjeda i mi očekujemo najmanje 13 mandata. HNS i SDP očekivano neće biti naši postizborni partneri - kaže nam dio HDZ-ovih zastupnika. Svi akteri naglašavaju da se špil karata još nekoliko puta može promijeniti, no dojam je da bi HDZ nastavio suradnju s Bandićem.

- Posebice ako Mrak Taritaš uđe u drugi krug. Ako uđe Švaljek? Teško je sada reći. Još je 90 dana do izbora i svašta se može dogoditi - dodaju. U Bandićevu stožeru ne opterećuju se previše mogućom podrškom SDP-a HNS-ovoj kandidatkinji, kao ni kandididatkinji Sandri Švaljek.

- Mrak je HNS-ova kandidatkinja, a na njenim plakatima nema oznake stranke. Švaljek je možda prerano krenula u kampanju i ona je tri mjeseca prije izbora već trebala imati najveću potporu. A prema anketama, dostigla ju je Mrak Taritaš. No ako Bandić i pobijedi, trebat će mu podrška u Skupštini da izbjegne situaciju od prije 6 godina, kada mu je SDP blokirao sve projekte. Isto tako, bez Bandića se HDZ vraća u oporbu - kažu.

Mnogo kandidata

Ako Bandić pobijedi i osvoji 10 zastupnika u Skupštini, sa 13 zastupnika HDZ-a, koliko ih optimistično očekuju u toj stranci, za većinu u Skupštini trebala bi mu samo tri glasa. Njih bi mogao naći u nezavisnoj listi Brune Esih, ako se ona kandidira, ili u nekoj umirovljeničkoj stranci. Teško je očekivati da će dobiti podršku Švaljek. Prema procjenama iz SDP-a, ako odu s HNS-om, trebali bi imati između 17 i 20 zastupnika.

- Na izbore će i Most, i Živi zid, možda i Pametno, i Pravo za Grad. Među tim strankama tražit ćemo partnere. Prema jednoj od računica, lista koja prijeđe pet posto automatski dobiva 3 zastupnika. Tu je i lista Sandre Švaljek, no to će biti gotovo nemoguće uklopiti ako idemo sa zajedničkom listom SDP-a i HNS-a. Na društvenim mrežama već traje negativna kampanja protiv Švaljek koju su kreirali simpatizeri HNS-a tako da je tu soluciju teško očekivati - kažu SDP-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40