NOVE BROJKE

PODACI ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE Najviše se zapošljavali stanovnici Stenjevca, a rekorderi u otkazima su im susjedi iz Vrapča

 Boris Kovačev/CROPIX

Stenjevec je prošle godine postao bogatiji za 191 osobu koja radi, a rekorder u padu zaposlenosti u odnosu na 2014. godinu je Gradska četvrt Podsused-Vrapče gdje je lani 188 stanovnika izgubilo posao.

Riječ je o najnovijim podacima koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mlada četvrt

U Zagrebu se tijekom 2015. zaposlilo ukupno 258 građana više nego 2014. godine. Lani se zaposlilo 29.467 građana, a godinu prije njih 29.209. No, brojke se dosta razlikuju od četvrti do četvrti.

- Mi smo mlada četvrt, u kojoj živi velik broj novopečenih obitelji i mladih, punih snage i volje za rad. Zato me ne iznenađuje podatak da je u Stenjevcu zabilježen najveći broj zaposlenih građana. To nam je drago. Još samo da riješimo deficit predškolskih ustanova. Ti mladi roditelji koji idu na posao, nemaju, nažalost, u svom kvartu vrtiće gdje bi mogli ostaviti djecu - rekao je Vladimir Andrić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Stenjevec.

Prema ovim najnovijim podacima, najmanje oscilacije dogodile su se u Gornjoj Dubravi i Donjem gradu. U prvom navedenom kvartu lani se zaposlilo samo pet osoba, a u drugom je posao izgubilo njih sedam. U ovom istraživanju je riječ o osobama koje tamo žive, odnosno koje su se s adresama iz tih kvartova prijavile na burzu rada.

Uslužne djelatnosti

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje napominju da je na ove podatke o padu, odnosno rastu zaposlenosti možda utjecalo i preseljenje u drugi kvart, grad i općinu u Hrvatskoj ili, pak, u drugu državu.

Prošle su godine najviše radnih mjesta pronašle osobe u dobi od 25 do 29 godina, njih ukupno 7466. Od toga broja su 4394 žene, odnosno njih 1322 ili 58,9 posto više od muških vršnjaka. To je zanimljiv podatak ako uzmemo u obzir prosjek cijele Hrvatske, prema kojemu se žene manje zapošljavaju od muškaraca. Prema Državnom zavodu za statistiku, udio zaposlenih žena u ukupnom broju zaposlenih je 46,8 posto, odnosno 617 tisuća od ukupno 1,319 milijuna.

Najveći porast zapošljavanja lani se u Zagrebu dogodio u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, uslužnim djelatnostima te u djelatnosti opskrbe vodom, uklanjanja otpadnih voda i gospodarenja otpadom.

Porast zaposlenosti

Najsnažniji pad zaposlenosti se 2015. u odnosu na godinu prije dogodio u trgovini na veliko i malo, građevinarstvu, obrazovanju i poslovanju nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:23