RAT OKO ZAKUPA

POSAO U BOLNICI KOJI SVI ŽELE Rasplamsala se borba oko biznisa koji godišnje uprihodi oko dva milijuna kuna, Uprava kafiću isključila struju i vodu

Na fotografiji: Toni Kolak
 HANZA MEDIA

Borba za kafić s unosnim prometom u prizemlju Kliničke bolnice Dubrava se ne smiruje: uprava bolnice podnijela je tužbu protiv najmoprimca jer tvrde da bivši ravnatelj u trenutku potpisivanja produljenja ugovora o najmu “nije bio ovlaštena osoba”.

U rujnu je uprava bolnice, doznajemo, pokušala iseliti najmoprimce iz prostora kafića te im je bio onemogućen dovod vode i struje, ali vlasnici lokala su im odgovorili tako što su bolnicu oblijepili plakatima na kojima su zahtijevali svoja prava. Bivši ravnatelj KB Dubrava, Marko Banić, potvrdio nam je da je potpisao ugovor o produljenju najma trenutnim najmoprimcima, tvrtki Auraria d.o.o., i to posljednji dan svog mandata. Rekao nam je da je ugovor potpisao te da je urudžbiran 3. svibnja 2016., a dan poslije, 4. svibnja, imenovan je novi ravnatelj Toni Kolak.

Tražena roba

Novi ravnatelj Kolak, pak, objašnjava nam da je u vrijeme njegova mandata ugovor potpisala neovlaštena osoba.

- Produljenje tog ugovora mogao je potpisati samo ravnatelj bolnice, a na tom ugovoru nije moj potpis - tvrdi ravnatelj Kolak.

U prizemlju KB Dubrava nalazi se, uz kafić, još lokala kao što su: kiosk, pekarna, frizerski salon, trgovina tekstila i drugi. Iako se nitko s vrha ne želi baviti pitanjem najma kafića, čini se da je taj lokal izuzetno tražena “roba”. Jedini je to, naime, kafić u krugu bolnice kroz koju godišnje, kako se navodi na službenoj internet-stranici bolnice, prođe oko 280 tisuća ljudi. Neslužbeno doznajemo da najamnina za taj lokal iznosi navodno oko 35 tisuća kuna mjesečno. Tvrtka Auraria d.o.o. lani je prijavila ukupne godišnje prihode u visini od 2,1 milijun kuna. U jutarnjim satima u tom lokalu je zaista izuzetno teško doći do slobodnog stola, no ni cijene nisu male, primjerice, kava s mlijekom stoji 9 kuna.

Trgovački sud

Cijela priča ima i političku pozadinu: bivši ravnatelj Banić postavljen je u vrijeme SDP-ova ministra Siniše Varge, dok je sadašnji ravnatelj Toni Kolak dužnost preuzeo dolaskom HDZ-ova ministra Darija Nakića, no prvi je ugovor o najmu za taj lokal s tvrtkom Auraria d.o.o. još 2008. godine potpisao današnji ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u Kliničkoj bolnici Dubrava od 2004. do 2012. godine obašao dužnost ravnatelja. Pomoćnik ravnatelja za pravne poslove KB Dubrava, Ante Jukić, potvrdio nam je jučer da su na Trgovačkom sudu pokrenuli spor protiv najmoprimca tvrtke Auraria.

- Ugovor o produljenju najma potpisala je neovlaštena osoba u vrijeme mandata ravnatelja Kolaka, koji nije potpisao taj ugovor, a on je jedini imao ovlaštenje - rekao nam je pomoćnik ravnatelja za pravne poslove Jukić, koji nam nije želio govoriti o detaljima sudskog spora.

Bivši ravnatelj Banić tvrdi da je ugovor potpisao u vrijeme svog mandata 3. svibnja 2016. Tada je, kaže Banić, “potpisani ugovor sa svoje strane Auraria d.o.o. dostavila u pravnu službu na potpis”. Isti dan je predmetni ugovor, kaže Banić, potpisan s njegove strane te je urudžbiran u Knjizi urudžbenih zapisa pravne službe KB-a.

- Ugovor je produljen nakon dobivene prethodne suglasnosti Ministarstva zdravstva. Prethodnu suglasnost potpisao je ministar Nakić u travnju 2016. Ministarstvo daje suglasnost u skladu sa Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora javno odabranom zakupoprimcu ako na vrijeme izvršava obveze. Nakon isteka roka po ugovoru, zakupodavci su dužni isti ponuditi javno odabranom dotadašnjem zakupoprimcu koji uredno izvršava svoje obveze - kaže bivši ravnatelj Banić i dodaje:

Dokumentacija

- Nakon što je došlo do problema u komunikaciji s novom Upravom KB Dubrava, Upravno vijeće je tražilo moju izjavu. Izjavu sam dostavio iako je nisam mogao potkrijepiti izvornom dokumentacijom jer mi nije bio dozvoljen pristup njoj. Naglašavam da je ugovor produljen u skladu sa svim zakonskim propisima i procedurama.

U rujnu je, doznajemo, uprava pokušala spomenuti ugovor o najmu proglasiti nevažećim, pa je najmoprimcima isključila vodu i struju. Međutim, oni nisu odustali, te danas tvrde da je za njih spor riješen jer imaju važeći ugovor o najmu, a osnivačica i direktorica tvrtke Iva Markić rekla nam je da još nije zaprimila spomenutu tužbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:56