INSPEKCIJA JUTARNJEG

Prometni horor u Zagrebu, otkrivamo što se događa. Stručnjaci: ‘Kakva je to regulacija?!‘

Ima li alternative ovom prometnom hororu? Ima ih. Zamijenite auto biciklom ili vlakom

Kranjčevićeva

 Damjan Tadic/Cropix

Od ovog ponedjeljka u ranim jutarnjim satima čisti je mazohizam sjesti u auto i pokušati se iz zapadnog dijela grada probiti prema njegovu središtu. U razdoblju od 7 do 8 sati i 30 minuta ujutro iz Gajnica, Stenjevca, Vrapča ili dijelova Trešnjevke bit će vam potrebno barem sat vremena da dođete do neke lokacije u širem centru grada. Ili barem 45 minuta da, primjerice, iz Gajnica dođete do Svetog Duha. Razlog je vrlo jednostavan, u radijusu od neka tri kilometra otvorena su čak četiri velika gradilišta. Istovremeno se rekonstruiraju željeznički nadvožnjaci iznad Selske ceste i Ulice Božidara Adžije, raskrižje Nova cesta - Kranjčevićeva ulica - Ulica Božidara Adžije, a na Zagrebačkoj cesti su u tijeku radovi na zamjeni cijevi. Prometne gužve iz smjera zapada prema centru nisu neka novost, ali ovo sada prevršilo je svaku mjeru. Osim toga, ovi radovi prouzročili su prometne gužve i u smjeru jug - sjever.

image

Selska ulica

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Danas ujutro obavili smo inspekciju kaotične situacije u prometu. Za razliku od većine, mi smo iz Stenjevca prema gradu krenuli biciklom. U 8 sati Google maps je tvrdio kako nam do centra grada automobilom trebaju 43 minute. A riječ je o samo 11 kilometara putovanja. Duga kolona vozila, koja je više stajala nego se kretala, protezala se Alejom Bologne i Ilicom sve od Stenjevca preko Vrapča i Črnomerca. U Črnomercu se ta kolona spaja s onom koja se stvorila na Zagrebačkoj cesti i svi pokušavaju ući u Ulicu Kralja Tomislava i dalje na Zagorsku kako bi zaobišli zatvoreni dio Selske ceste ispod podvožnjaka. Slična je situacija i u suprotnom smjeru, po Zagorskoj cesti. Novi kolaps vozače čeka od križanja Selske ceste i Zagorske u smjeru Doma sportova. Od tog raskrižja do Magazinske kolone vozila doslovno stoje. Ako potom želite krenuti prema Trešnjevačkom placu, nova kolona vas čeka na Novoj cesti s obzirom na to da je ulazak u Adžijinu ulicu zatvoren zbog uklanjanja rotora na raskrižju s Kranjčevićevom ulicom. Na tom dijelu radovi će trajati do kraja kolovoza.

image
Damjan Tadic/Cropix
image

Kranjčevićeva

Damjan Tadic/Cropix

One koji se pak Adžijinom ulicom pokušavaju probiti na Jukićevu ulicu čeka iznenađenje i nova kolona. Naime, zbog rekonstrukcije željezničkog nadvožnjaka iznad te ulice ukinuta je jedna prometna traka u Adžijinoj ulici, što je prouzročilo dodatne gužve na tom dijelu grada.

Ima li alternative ovom prometnom hororu? Ima ih. Zamijenite auto biciklom ili vlakom. Ako vam to nije opcija, iz zapadnog dijela grada prema centru ćete daleko brže stići ako krenete preko Gornjeg Vrapča, Mikulića i dalje preko Šestina i Ksavera. Nije komplicirano. Druga je opcija da se probijete preko Škorpikove ili Oranica do Ljubljanske ili Zagrebačke avenije. No, i na tom dijelu vas čeka gužva.

Prometni stručnjaci s kojima smo razgovarali zgroženi su regulacijom prometa koja je na snazi tijekom radova u ovom dijelu grada. Naime, posebne regulacije prometa zapravo i nema. Promet se odvija kao da se ništa izvanredno ne događa. Naši sugovornici tvrde kako je za početak trebalo ugasiti semafore na Zagrebačkoj cesti te na raskrižjima postaviti policiju i komunalne redare, što bi dovelo do poboljšanja protočnosti prometa.

image

Kranjčevićeva

Damjan Tadic/Cropix

Nadalje, na ostalim prometnicima u krugu radova trebalo je prilagoditi rad semafora, a ne ih ostaviti u istom režimu rada kao i do sada. Kako neslužbeno saznajemo, nadležni za promet u Gradu Zagrebu odustali su od promjene rada semafora jer su zaključili da je to preskupo. Nadalje, postavlja se pitanje zbog čega se upravo sada krenulo u rekonstrukciju raskrižja Nova cesta -Kranjčevićeva ulica - Ulica Božidara Adžije, odnosno uklanjanje dvaju tamošnjih rotora. Radovi na željezničkim nadvožnjacima iznad Selske ceste i Ulice Božidara Adžije uvjetovani su rekonstrukcijom željezničke pruge od Glavnog do Zapadnog kolodvora, a naši sugovornici tvrde kako ovo raskrižje nikako nije smjelo ići u rekonstrukciju u ovom trenutku. Dok je na mjesec dana zatvoren dio Selske ceste te je otežan promet Adžijinom ulicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:31