LJUDI ILI KRIJESNICE

Prvo naredili da se pogasi rasvjeta na Tuškancu i Cmroku pa se predomislili jer će pješake uplašiti mrak...

Godine 2019. gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture zaključio je da će svjetlo u šumi zaustaviti fotosintezu, no zagrebačka je vlast to upozorenje odlučila ignorirati

Javna rasvjeta na Jarunu

 Tomislav Kristo/Cropix

U lipnju 2019. godine građanska volonterska platforma 1postozagrad poslala je gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode inicijativu za privremeno gašenje javne rasvjete na Dubravkinom putu i drugim lokacijama tijekom sezone krijesnica. U dopisu s mišljenjem Zavoda, koji je potpisao tadašnji pročelnik Stipe Tutiš, odgovoreno im je da su suglasni s njihovim prijedlogom, navodeći da se park-šume generalno ne bi trebale osvjetljavati zbog ugrožavanja životinjskog svijeta i produljenja fotosinteze, što skraćuje životni vijek dendroflore.

- Suglasni smo i s prijedlogom gašenja javne rasvjete tijekom cijele godine. Tijekom intenzivnog razdoblja aktivnosti krijesnica, u lipnju i sredinom srpnja, nakon 22 sata, a u ostalom dijelu godine nakon 23 sata. Smatramo da predložena inicijativa predstavlja konkretnu mjeru u zaštiti krijesnica i drugih životinjskih vrsta i njihovih prirodnih staništa na prostoru grada Zagreba - navedeno je u dopisu.

Dakle, tadašnja se vlast slagala s prijedlogom gašenja javne rasvjete na lokacijama Dubravkin put, park-šuma Tuškanac, Cmrok, Jarun, Fallerovo šetalište, u ulicama Gračanski Ribnjak i Sjevernjak, južni savski nasip i Jelenovac.

Nakon najave nove rasvjete na Jarunu, kojom će se dosadašnja zamijeniti LED svjetiljkama kakve se koriste za osvjetljavanje autocesta, odlučili smo provjeriti gradske planove za rasvjetu na ostalim lokacijama iz dopisa i planira li se nastavljanje politike iz 2019. godine. Odgovorili su nam da javnu rasvjetu ne planiraju gasiti, objašnjavajući kako njezino isključivanje tijekom noći može izazvati nelagodu i nesigurnost pješaka koji se zateknu u mraku na pješačkim stazama.

Trenutačno je instalirana javna rasvjeta sa svjetiljkama koje imaju visokotlačni natrijev izvor svjetlosti, koja se kontinuirano modernizira uvođenjem LED izvora svjetlosti. Prednost nove LED tehnologije je, kažu, mogućnost programiranja svjetiljki i smanjenje intenziteta rasvjete noću kad pješaka ima minimalno, što već primjenjuju.

- U sljedećim planovima i programima rasvjeta će biti modernizirana i na navedenim lokacijama. Dubravkin put, park-šuma Tuškanac, Cmrok, ulice Gračanski Ribnjak i Sjevernjak te Jelenovac nalaze se na području povijesne urbane cjeline Grad Zagreb, za koju je rješenjem Ministarstva kulture i medija utvrđeno svojstvo kulturnog dobra pa se primjenjuje Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Sukladno navedenom Zavod će u okviru svoje nadležnosti sudjelovati u eventualnim daljnjim postupcima vezanim za rasvjetu, a s ciljem zaštite prirode te očuvanja urbanističko-arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti prostora - navode u odgovoru.

okvir

Podsjećamo da se Stipu Tutiša, bivšeg pročelnika i aktualnog pomoćnika pročelnika za koordinaciju programa u području zaštite i očuvanja kulturnih dobara i prirode, svojedobno spominjalo tijekom USKOK-ove afere s "Vrtovima svjetla", stambeno-poslovnim kompleksom koji se trebao graditi na mjestu bivše Tvornice električnih žarulja (TEŽ). USKOK je tada podignuo optužnice protiv poduzetnika Milana Lončarića i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića. U njima se ističe i da je projekt gurao ondašnji gradonačelnik Milan Bandić, za kojeg su u USKOK-u sumnjali da mu je Lončarić dao 50 tisuća eura mita.

U tajno snimljenom razgovoru zabilježenom 2020. u restoranu Gračanka Kamanjo, Lončarić je Bandiću rekao da je "ovaj u Gornjem gradu najprije bio rezerviran, a poslije je popustio", zbog čega su istražitelji bili uvjereni da je mislio na Stipu Tutiša. Bandić mu je, prema navodima optužnice, objasnio da se to dogodilo jer je "dobio poziv".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:42