ROĐENDAN

Škola koja pamti samo sretne dane

Planirano proširenje škole za ovu godinu odgođeno je zbog recesije

ZAGREB - Kad jedna škola doživi 150 godina, što je preksinoć bio povod slavlja Osnovne škole Remete, onda su i govori dugi, a kazalište Gavella, mjesto slavlja, prepuno uzvanika - od Jelene Pavičić Vukičević, zamjenice gradonačelnika i bivše učenice škole, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, Ivice Lovrića, župnika remetske crkve Ante Kneževića do redatelja Krešimira Dolenčića, tate dvoje remetskih školaraca, te generala Mladena Kruljca.

U tih je 150 godina izrasla od škole u kojoj su se “nekoć davno dijelile packe”, kako se prisjetio bivši učenik, književnik Zvonimir Milčec, do škole koja se može podičiti nagrađenim matematičarima.

Remete, od latinske riječi pustinja, svoj “osnutak duguju pavlinima koji su u 13. stoljeću prvotno podigli pustinjačko-redovničko boravište, uz koje se razvijalo naselje u kojemu je podignuta crkva posvećena Bogorodici”. Četrdesetak sjajnih dječjih glumaca izvelo je na sceni Gavelle predstavu “Koko i Zlatko u potrazi za Mona Lizom”, koju je napisao i režirao Zlatko Ivanović. Premda gradonačelniku Bandiću zahvaljuju dogradnju modernog aneksa, nad njihovom je rođendanskom tortom ostala lebdjeti neispunjena želja - proširenje, planirano u ovoj godini, odgođeno je zbog recesije. (Ž. Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:25