KAKO ZABAVITI DJECU?

‘Škole nema, a zbog potresa me strah ostaviti dijete samo doma‘: Imamo rješenje, evo gdje otići

Badminton, jahanje, kajak, ili karting samo su neke od stvari koje nude ljetni kampovi. Nažalost, rijetki su besplatni
Dječji kamp Ljetna Praznionica u centru za kulturu Novi Zagreb je besplatan
 Karla Zupičić

- Nakon potresa se jednostavno ne mogu opustiti ako mi je dijete samo doma, a bilo je i takvih dana, pa dok sam na poslu, cijelo sam vrijeme visila na mobitelu, kaže Zagrepčanka Anamarija Lovretić.

Sredina lipnja i završetak škole ne donose nikakav odmor za ovu mamu djevojčice u vrtiću i školarca koji je završio drugi razred osnovne škole, nego se brige povećavaju. Gdje će moje dijete biti dok sam na poslu, što ako bude moralo biti samo kod kuće, hoće li moji roditelji moći uskočiti - to su samo neka od pitanja koja je brinu.

Mlađa djeca tijekom ljeta mogu nastaviti odlaziti u vrtić, ali osnovci nemaju kamo. Budući da se ona i suprug ne mogu organizirati tako da uvijek jedno od njih bude kod kuće, stariji sin će ljeto provesti kod bake i djeda u Slavoniji.

- Sve ovo je za njega posebno teško jer ima svoje društvo u Zagrebu i navikao je biti uz nas, ali već je velik pa razumije o čemu se radi - objašnjava Anamarija.

Oni koji nemaju mogućnost da njihovu djecu čuvaju bake i djedovi pronalaze različita rješenja. I dok jedni ostavljanje školaraca samih kod kuće smatraju najboljim načinom da nauče biti samostalni i odgovorni, većina roditelja u Facebook grupama dijeli Anamarijinu zabrinutost.

Neki od roditelja čija djeca tek trebaju krenuti u školu već pokušavaju pronaći najbolje rješenje za sljedeće ljeto - kamere u stanu, dadilje ili odvojeni godišnji odmori kako bi uvijek netko bio kod kuće neki su od prijedloga.

image
Djeca su u kampovima pod nadzorom odraslih
Emanuele Capoferri/Alamy/Alamy/Profimedia

Dio roditelja spas je pronašao u jednom od brojnih zagrebačkih ljetnih kampova za djecu. Ponuda je raznovrsna - od sportskih kampova, kreativnih radionica i igraonica pa do kampova za znatiželjne mališane koje pokusi zanimaju više od igračaka.

Gotovo svi ljetni kampovi za djecu se plaćaju - cijene tjednog termina kreću se od 500 do 1100 kuna, ali će oni koji u isti kamp prijave više djece najčešće dobiti popust. Istražili smo stoga ponudu ljetnih kampova i probrali najzanimljivije među njima.

image
Karla Zupičić

Ljetna Praznionica, koju organizira Centar za kulturu Novi Zagreb, jedna je od rijetkih aktivnosti za djecu koja je, uz prethodnu predbilježbu, potpuno besplatna.

Od 23. lipnja do 10. srpnja djeca uz potporu voditelja mogu uživati u društvenim igrama, PlayStation turnirima, badmintonu i stolnom tenisu te kreativnim radionicama. "Hokus-pokus" edukativne radionice i plesne radionice također su dio njihova programa, ali su ograničene na nešto kraće razdoblje - od 28. lipnja do 3. srpnja.

Praznionicu od 10 do 14 sati možete pronaći na Trgu Narodne zaštite 2, a programi su namijenjeni djeci iz osnovne i srednje škole.

image
Polaznici dječjeg kampa Ljetna Praznionica
Karla Zupičić


U šumama Medvednice znatiželjni mališani će u sklopu Ljetnog STEAM kampa za djecu kroz istraživanje i igru otkriti sve o vodi, zemlji, vatri i zraku. Eksperimenti, slobodna istraživanja i mjerenja pomoći će im da dobiju odgovor na brojna pitanja, a svoju kreativnost iskoristit će kako bi izradili "nešto što stvarno funkcionira", kažu organizatori.

Svaki tjedan govorit će se o sva četiri elementa, ali će konkretne aktivnosti biti drugačije pa će oni koji požele u kampu provesti više tjedana svaki put naučiti nešto novo. Kamp je namijenjen djeci od pet do 12 godina koja će s dvoje edukatora raditi u malim grupama. Trajanje je predviđeno od 8 do 16 sati, a u cijenu od 1100 kuna uključena su i tri obroka.

Ako je vaše dijete zaljubljenik u sport i fizičke aktivnost, onda je Ljetni kamp za djecu Olimpići pravi izbor za njega. Ovaj sportski kamp radi cijelo ljeto, a predviđen je za djecu od četiri do 12 godina koja su raspoređena u grupe kako bi se aktivnosti mogle prilagoditi uzrastu.

Osim standardnih sportova, Olimpići svojim polaznicima nude jahanje, veslanje u velikom kajaku, streličarstvo, penjanje i karting. Djeca u kampu mogu biti svaki dan od 8 do 16.30 sati, a u cijenu od 910 kuna uključeni su sva potrebna oprema, ulaznica za Amazinga adrenalinski park i korištenje zatvorenog bazena.

image
Famveld/Alamy/Alamy/Profimedia


Waldorfska škola u Zagrebu organizira ljetni kamp za djecu od pet do 11 godina u kojem će moći uživati u zabavama, učenju i zabavnim aktivnostima u bazenu u Utrini svaki radni dan od 8 do 17 sati.

Ono po čemu se ovaj kamp izdvaja od drugih su radionice šivanja, vrtlarstva, modeliranja i obrade drva, ali su uobičajene sportske aktivnosti, slikanje i pričanje priča također uključene. Za cijenu tjednog termina trebat ćete izdvojiti 850 kuna, što uključuje dvije užine i ručak.

image
Karla Zupičić


Ljubitelji filma uživat će u Frooom filmskoj radionici za djecu i mlade koja je podijeljena na tri razine: početna i napredna razina osmišljena je za grupe polaznika od osam do 14 godina, a oni stariji (do najviše 17 godina) mogu se okušati u majstorskoj radionici filmskog opismenjivanja.

Kreativci mlađi od 15 godina koji već imaju svoj YouTube kanal, snimaju i montiraju videe ili imaju ideju za svoju igricu, mogu svoj autorski rad poslati Frooomu. U svakom ciklusu radionica osigurano je jedno mjesto u početnoj, naprednoj i majstorskoj razini za one čije radove mentori proglase najzanimljivijima.

Svi ostali će za jedan termin filmskih radionica morati izdvojiti od 580 do 880 kuna, ovisno o datumu i razini radionice za koju se prijavljuju.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:24