SENZACIONALNI PROJEKT

SPORTSKI MEGAKAMPUS OD 170MIL. KUNA Iduće godine krećegradnja kompleksa na Mladosti

Kampus će se graditi na više od 140.000 kvadrata kod Kineziološkog fakulteta i Studentskog doma

Dvije nove polivalentne sportske dvorane, vanjski sportski tereni za odbojku, košarku, rukomet i nogomet, dijagnostički centar u kojem će se rekreativcima nakon pregleda raditi individualni programi vježbanja, trim staza, studentski trg i veliki park s klupicama i stazama. Na zemljištu koje se prostire na 14,4 hektara, okruženom Selskom, Horvaćanskom, Haberleovom i Jarunskom ulicom, smjestit će se još i trenažna atletska dvorana i novi prostori Hrvatskog olimpijskog odbora.

Rok je 2016. godina

Tako će izgledati novi sportski kampus, koji će obuhvaćati današnji prostor Kineziološkog fakulteta i zemljišta oko njega, sportski park Mladost i Studentski dom Stjepan Radić.

Realizacija projekta gradnje zapadnog sveučilišnog kampusa počinje sljedeće godine, a prva faza bit će dovršena do Europskih sveučilišnih igara 2016. godine. Ovih dana bit će raspisan natječaj za arhitektonsko rješenje pa će se konačni izgled novog kompleksa znati do nove godine.

Prostor za studente

Ukupna vrijednost projekta je oko 170 milijuna kuna, već je dovršena studija predizvodljivosti i podloga za arhitektonski natječaj, a projekt je prijavljen za sredstva iz fondova EU.

Dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz najavljuje da bi gradnja trebala početi sljedeće godine, a za dovršetak projekta trebat će oko godinu dana.

- Prostori u kampusu bit će namijenjeni studentima cijelog Sveučilišta, samo njih je više od 80.000, zaposlenicima i rekreativcima, neće biti prostora za klubove i vrhunske sportaše - napominje Knjaz. On i njegov tim pripremi projekta pristupili su krajnje ozbiljno, čak i štreberski - dodaje. Nisu ništa htjeli prepustiti slučaju pa su angažirali konzultantsku tvrtku da im napravi studiju, a sad će preko Društva arhitekata organizirati međunarodni arhitektonski natječaj.

- Očekujemo velik odaziv. Onda ćemo tek vidjeti kako će točno izgledati kampus, ovo su samo smjernice i popis sadržaja koje je potrebno predvidjeti. Smatramo da projekt ima velike šanse dobiti sredstva EU - kaže dekan Knjaz.

Projekt će se raditi u dvije faze. U prvoj će se uz Jarunsku napraviti dvije polivalentne dvorane i fitness studio uz koje će se smjestiti zgrada instituta za kineziologiju, laboratorija i dijagnostičkog centra.

Pješačka zona

- To će biti jedan od najvećih takvih centara u regiji. Sportaš rekreativac tu će doći na preglede i testiranja u dvorani, a potom će mu se napraviti program vježbanja prikladan baš njemu - opisuje dekan Knjaz. Zelene površine uredit će se u sportske terene, a centralnim dijelom dominirat će popločani trg. Cijeli kampus okruživat će trim staza, na kojoj će se moći džogirati u hladu i vježbati na spravama na otvorenom.

- Druga faza gradnje nije dio ovog projekta koji smo prijavili za financiranje iz EU, ali nadamo se da će se i u njezinu realizaciju brzo krenuti - kaže Knjaz. Ona predviđa atletsku dvoranu na uglu Horvaćanske i Haberleove, park sporta i novu zgradu HOO-a. U konačnoj verziji, srušit će se današnje ograde oko Mladosti, fakulteta i studentskog doma i oni će postati jedna cjelina. Osim postojećih, uredit će se još stotine novih parkirališnih mjesta. No auti će smjeti samo doći do parkirališta jer će ostatak kampusa biti pješačka zona.

REKONSTRUKCIJA FAKULTETA Velika adaptacija kineziološkog

Na Kineziološkom fakultetu trenutno studira 2500 studenata. Ove su godine morali odbiti četiri puta više studenata nego što su ih upisali. Fakultet je sve traženiji, što dekan Damir Knjaz pripisuje činjenici da studente priprema za zanimanje koje je UN uvrstio u jedno od pet najvažnijih u budućnosti.

- Uredit ćemo centar za izobrazbu trenera, te urediti i nadograditi teretanu sa spremišnim prostorom - kaže dekan Damir Knjaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:16