OPTUŽUJUĆA FOTKA

'SPREJEM JE ŠARAO PO ZIDU REKLAMU ZA JEDNU TVRTKU. ŠOKIRALO ME KAD SAM VIDJELA TKO JE ON' Fotografija uzbunila gradske djelatnike u Zagrebu

Čovjek s fotografije, Juroslav Dragun, kaže da se već godinama bori protiv bespravnih reklama i grafita te ih neutralizira sprejem
 Silva Žele

Bila je srijeda, oko podneva, kada je gradska zastupnica Silva Žele na potezu od Glavnog kolodvora prema Lisinskom ugledala muškarca kako spreja po zidu, točno preko puta zgrade Gradske uprave. Kada mu se približila, jasno je, kaže, vidjela da iscrtava grafit, odnosno reklamu “aviokarte.hr”. No, ono što ju je najviše iznenadilo je to što je na njegovu odijelu ugledala grb grada Zagreba, što znači da je riječ o gradskom zaposleniku. Izvadila je mobitel iz torbe i fotografirala muškarca jer joj je cijela situacija bila itekako sumnjiva.

Nezgodna situacija

Naime, SDP-ova zastupnica Žele prošli je tjedan na aktualnom satu sjednice gradske skupštine javno ukazala na situaciju na koju je naišla pa je gradonačelniku Milanu Bandiću postavila pitanje o tome kako je i zašto ugovoreno reklamiranje internetske stranice “aviokarte.hr” koje se pojavljuje u obliku grafita po raznim gradskim i privatnim pročeljima diljem Zagreba.

- Dakle, vlastitim očima sam ga nekoliko minuta zaprepašteno gledala kako pažljivo iscrtava slova, i to usred bijela dana, u blizini Gradske uprave. Nisam isprva mogla vjerovati, ali kada sam mu se približila, to je bilo to, znam što sam vidjela. Kada je primijetio da ga slikam, počeo mi je vikati: ‘Zašto slikate?!’ pa sam se udaljila - ispričala nam je Žele.

Kada se raspitivala o ovom slučaju u Gradu, kaže, čovjeku je zamaglila lice jer nije htjela da ostane bez posla i da ga dovede u nezgodnu situaciju. Gradonačelnik Bandić joj je na sjednici skupštine poručio da pazi da ne optuži pogrešnog čovjeka.

- Zveknut će vam kaznenu prijavu pa ćete imati problema. Ne, ne ulazite u privatnost ljudi. Na pitanje za ‘aviokarte’ ne mogu vam odgovoriti ništa jer nitko iz ‘aviokarata’ nije zatražio nikakvu reklamu. Dajte tu punu sliku da odmah to provjerimo i prijavimo policiji da čovjek koji prima plaću od Gradske uprave u slobodno vrijeme riše ‘aviokarte’ - izjavio je Bandić.

Pokrenut će tužbu

Iako zastupnici nije bila namjera slati prijavu policiji, ipak će, kaže, to učiniti jer joj osoba s fotografije prijeti tužbom i tvrdi da nije iscrtavao, nego brisao reklamu. Kako doznajemo, riječ je o Juroslavu Dragunu, voditelju područnog odsjeka komunalnog redarstva za četvrti Donji grad, Trnje, Črnomerec i Podsljeme.

- Ja se već godinama borim protiv tih grafita i vlasnika tvrtke koja to reklamira. Hodam po terenu i sprejevima neutraliziram grafite. To je jedini način. Na toj fotografiji se vidi kako sam prvo plavim sprejem pokušao precrtati reklamu, ali nije išlo, pa sam upotrijebio zeleni sprej - objasnio je Dragun.

Dodao je kako će kontaktirati odvjetnika i pokrenuti tužbu jer mu je sporna fotografija nanijela štetu, a novac koji će, kako kaže, dobiti nakon presude uplatit će u humanitarne svrhe. Anđelko Ćalušić, vlasnik tvrtke Ulix koja reklamira spomenutu uslugu prodaje zrakoplovnih karata, rekao je kako podržavaju i sponzoriraju velik broj alternativnih umjetnika, street art scenu, sportske klubove i pojedince te da postoji mogućnost da su određene promotivne aktivnosti vezane uz lokacije na kojima navedene udruge djeluju.

Šef gradskog komunalnog redarstva Mate Kraljević samo je kratko poručio da nije upoznat s ovim slučajem te da će provjeriti o čemu je riječ, ali da redari ne bi trebali precrtavati grafite, nego ukloniti bespravnu reklamu ili zapisati prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:41