ZAPUŠTENOST

SRUŠIO SE NA ILICU ‘Balkon je umalo nekoga ubio jer nam je netko ukrao veliki novac iz pričuve zgrade’

'U našoj zgradi je pet stanova, a najmlađi stanar ima 60 godina. Novca za obnovu naprosto nema'
 Ranko Šuvar/CROPIX

Komadi balkona sa zgrade u Ilici 82, nedaleko od zagrebačkog Britanskog trga, u petak su pali i oštetili jedan automobil. Pali su s visine od deset metara i sreća je što nikoga nisu ozlijedili.

Stanari nevoljko pričaju o toj situaciji. Svjesni su problema, ali ne mogu ga riješiti. Kažu da je zgrada sagrađena 1865. godine, zbog čega joj je hitno potrebna sanacija. Prije dvije godine uredili su krov, koji su, tvrde, vatrogasci oštetili čisteći snijeg. Na obnovu krova potrošili su sav novac, tako da za druge popravke na zgradi trenutno nemaju sredstava.

- Nitko od nas ne želi da ljudi stradaju, ali ne znamo što učiniti. U zgradi ima malo stanova, samo pet, tako da ono što se prikupi iz naše pričuve nije mnogo. Grad bi nam trebao pomoći, dati neka sredstva, jer mi sami ne možemo. Upravitelj zgrade je Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) i ono bi nam također trebalo pomoći. Radi se o skupoj obnovi, ne znam stanare nijedne zgrade u Zagrebu koji bi to mogli sami financirati - kaže jedan od stanara.

U zgradi žive stariji ljudi, kaže nam druga stanarka, a najmlađi imaju oko 60 godina. Oni nemaju snage pregovarati s raznim instutucijama i izboriti se za obnovu. Susjedna zgrada, dodaje, obnovu je čekala punih osam godina. Nije sigurna kakva će biti situacija s njihovom zgradom budu li morali toliko čekati.

- Dugo nismo ništa morali ulagati, tako da se prije 1990. godine skupila prilično velika svota u pričuvi. No, taj je novac misteriozno nestao i nikad nismo saznali tko ga je uzeo. Da se to nije dogodilo, sigurno bismo sada mogli obnoviti pročelje. Ovako, krivnja jest naša jer su stanovi privatni, ali zapravo nismo krivi jer ni mi ne želimo ovu situaciju - kaže stanarka.

U Zagrebu je od 2001. do 2011. godine bio na snazi Program obnove pročelja, koji je GSKG provodio u suradnji s Gradom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode. Tada je u središtu grada uređeno stotinjak zgrada. Ukupna vrijednost radova bila je 44 milijuna kuna, u čemu je Grad pomogao sa 13 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:35