KAOS U KOTURAŠKOJ

‘Tjednima se gušimo u planinama otpada, smrdi cijeli kvart, a stigli su i štakori. Nitko ne reagira!‘

Lokote sa spremišta uklonili su radnici Čistoće jer su izgubili ključ, otpad se gomila, a na stotine pritužbi nitko ne odgovara

Smeće u Koturaškoj stalno se gomila

 Privatna Arhiva/

Stanari zagrebačke Koturaške ulice, ali i obližnjih ulica već deset mjeseci očajavaju, jer im se u blizini zgrade konstantno skupljaju hrpe smeća koje tjednima nitko ne odvozi. Pokušali su sve - tražili zaključavanje spremišta za kante za smeće, uređenje lokacije, postavljanje kamera, plaćanje popravaka ili obnove i nudili osobnu pomoć za sudjelovanje tijekom sanacije.

Nakon stotine mailova Gradskoj upravi, Holdingu, Čistoći i Komunalnom redarstvu, kako nam kaže jedan od stanara Unske ulice, reagirali su samo svakih par mjeseci - kad bi poslali kamione da pokupe otpad. Isti problem se uzastopno ponavljao nakon svake "intervencije", a naš sugovornik tvrdi da dodatne odgovore nije zaprimio, osim da se mail prosljeđuje komunalnom redaru.

image

Na trenutke se u Koturaškoj stvara prava planina otpada

Privatna Arhiva/

- Svaka dva mjeseca kad ja napišem hrpu mailova, onda stigne kamion koji sve počisti i od sutra idemo iz početka. Dolaze isključivo nakon naših pisanja, ne sami od sebe. Počiste samo ovaj glomazni otpad, papir ne čiste osim u redovnim intervalima koji su preslabi i prerijetki za ovu lokaciju, objašnjava nam.

U prolazu pored ovog centralnog smetlišta za cijeli kvart, iz kanti se može primijetiti kako izviruje višak povrća, voća i kašete u kojima se nabavljaju, kartonske kutije, pa ponegdje i WC školjka, prozor ili građevinska šuta.

Prije godinu dana, pojavili su se i glodavci. Pozvana je deratizacija koja je ubrzo stigla, ali stanar Unske ulice kaže kako se na taj način ne otklanja uzrok problema, već samo njegove posljedice.

image

Stanje otpada snimljeno 28. kolovoza

Privatna Arhiva/
image

Stanje otpada snimljeno 28. kolovoza

Privatna Arhiva/

- Kad su ove vrućine, ne možete zamisliti kakav je to smrad. Stalno se širi, u večernjim satima je nezamislivo, požalio se.

Spremišta za kante za smeće, stanari su napravili prije otprilike 25 godina i postavili vrata i lokot. Vrata su kasnije uklonili radnici Čistoće, jer su navodno izgubili ključ. S vremenom su stigle nove žute kante i plavi kontejneri, koji su postavljeni izvan spremišta i time je započeo ogroman nered.

Kante su stalno pretrpane, a u njih otpad uz osam ulaza zgrada koji ih koriste, odlažu i tri obližnje trgovine, par restorana, poslovni prostori i razni građevinari.

image

Stanje otpada 28. kolovoza

Privatna Arhiva/

- Sada te kante pomiču posvuda i njih koriste apsolutno svi iz okružja iako bi trebali imati svoje. Oni imaju ugovornu obvezu da imaju svoje kontejnere, ali lakše im je kad ih nitko ne vidi baciti tu bez da se muče s Čistoćom, naplatom i sličnim stvarima. To "poziva" sve druge da nešto odlože ili stave pored, pa se to dodatno prekopava i razbacuje, kaže stanar.

Prema njegovom mišljenju, jedan od uzroka ovog problema je što o tome nitko ne brine, jer se kante nalaze na uglu ulice pored parkinga, a zemljište nije u vlasništvu zgrada. Drugi je što su se s vremenom samo donosili novi kontejneri, umjesto da se njihov broj smanji i pohrani u predviđeno spremište.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

- Povećani broj kontejnera ne može donijeti red, ako su vani na udaru gdje svaki kombi može stati i iskrcati smeće. Nije teško utvrditi tko pod okriljem noći tamo baca otpad, ali komunalne redare nije briga. Ne žele uložiti trud u to. Kad bi se sve stavilo u kavez u kojem je dovoljno spremnika za ulaze zgrada, sve bi bilo riješeno uz povećani trud sudionika. Ovako se suštinski ništa se ne mijenja, vjeruje.

Uskoro kreće škola i prolaz pored hrpe smeća je jedan od onih koji djeca na redovnoj bazi koriste kako bi stigla na nastavu, pa se stanari boje potencijalne zaraze, smatrajući da je spomenuta lokacija opasna i za sve ostale prolaznike.

image
Privatna Arhiva/
image

Stanje otpada tijekom proteklih deset mjeseci

Privatna Arhiva/
image

Stanje otpada tijekom proteklih deset mjeseci

Privatna Arhiva/

- Svi se žale. Tuda prolaze djeca koju u školama uče o razvrstavanju otpada, a onda izađu iz škole i imaju što vidjeti. To nije neki individualni problem, to je zaista problem zajednice. Ono što me najviše čudi u cijeloj priči je da su oni kojima je to bila top tema za izbore, zbilja potpuno zakazali po tom pitanju, zaključuje stanar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:59