PROBLEM JAKUŠEVCA

Tomašević posao održavanja dao tvrtkama koje je doveo Bandić, evo tko su ljudi koji stoje iza njih!

Privatne tvrtke su HIS, Tigra, Eko-Flor Plus i C.I.A.K., koje tvrde da im je zadaća "utiskivati" otpad koji doveze investitor Čistoća
 CROPIX

Privatne tvrtke su te koje održavaju odlagalište Jakuševec na temelju javne nabave i rade to već dugi niz godina - izjavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u studenome ove godine nakon što je prvi put došlo do odrona na odlagalištu otpada, a na to je ukazao i prilikom ove najnovije tragedije.

Riječ je, naime, o tvrtkama kojima je posao dodijelila upravo Tomaševićeva gradska vlast, a koje su pobijedile na javnom nadmetanju 2022. godine. To je bila zajednica ponuditelja u kojoj su tvrtke HIS, Tigra, Eko-Flor Plus i C.I.A.K., koje tvrde da je njihova zadaća tek "utiskivati" otpad koji doveze investitor, odnosno Čistoća. Oglasili su se jučer i priopćenjem iz tvrtke Eko-Flor Plus te odbacili bilo kakvu odgovornost koja im se, kako kažu, insinuira.

- ... u obvezi smo izvijestiti kako se Eko-Flor Plus, kao i ostali članovi zajednice ponuditelja, pridržavaju ugovora, uputa i odredbi... - stoji među ostalim u njihovu priopćenju. Nadalje objašnjavaju kako "članovi zajednice ponuditelja ugovorene radove obavljaju samo prema planu izvođenja radova i projektnoj dokumentaciji Zagrebačkog holdinga".

- Sve faze izvođenja radova nadzirane su na čak tri razine: kroz projektantski nadzor, stručni nadzor i nadzor naručitelja. U ‘tijelo odlagališta‘ ugrađuje se isključivo otpad koji Zagrebački holding (kao naručitelj) doprema i za koji utvrdi da se, sukladno projektnoj dokumentaciji, može ugraditi, a što je Zagrebački holding, kao naručitelj, propisao i dokumentacijom za nadmetanje, u kojoj se izričito navodi da ‘investitor provodi nadzor prihvata otpada i odgovoran je za sadržaj otpada koji je istovaren na odlagalište‘ - stoji u priopćenju koje potpisuje C.I.O.S. grupa, na čijem čelu je Petar Pripuz.

Skupi javni WC-i

Radi se o tvrtkama koje su taj posao obavljale i u vrijeme bivšeg gradonačelnika, pokojnog Milana Bandića, i koje su na spomenutom nadmetanju jedine poslale ponudu. Osim Pripuzova Eko-Flora Plus, na tom glasu je bila i tvrtka Tigra Milana Penave, Bandićeva kuma kojeg se prozivalo i da je navodno skrivao dio gradonačelnikove imovine.

Penava je vjerojatno najpoznatiji, podsjetimo, po poslu gradnje javnih WC-a i limenki za odmor zaposlenika ZET-a. Tigra se na naslovnim stranicama našla zbog gradnje dvaju javnih WC-a u Zagrebu koji su Zagrepčane koštali čak 1,5 milijuna kuna.

Poslove je svojedobno obavila Tigra kao podizvođač. Pripuz je, pak, u kuloarima prozvan zagrebačkim "kraljem otpada" kao jedan od vlasnika i predsjednika Uprave C.I.O.S. grupe. Pripuz je 1994. godine osnovao tvrtku C.I.O.S. i, prema svim pokazateljima, biznis je rastao iz godine u godinu.

Na čelu tvrtke HIS je, pak, slovenski poduzetnik Slavko Hrženjak. Tvrtka je 2022. godine prijavila ukupne prihode 28,5 milijuna eura, a dobit je iznosila 275,6 tisuća eura. Gradski zastupnik Renato Petek također ukazuje na to da je zapravo na neki način licemjerno od trenutne gradske vlasti da proziva privatnike.

- Licemjerno je da ih proziva Tomašević koji im je dao ugovor, iako se zakleo da taj posao neće dati Pripuzu i Penavi - rekao je Petek dodajući da se radi o ugovoru "teškom" oko sedam milijuna eura.

Jutarnji list došao je, naime, i u posjed zapisnika Državnog inspektorata, koji je proveo nenajavljeni nadzor odlagališta nakon posljednjeg urušavanja na Jakuševcu.

U sklopu tog nadzora provedena je i laboratorijska karakterizacija zatečenog otpada te je utvrđena veća količina biootpada i otpada s groblja, koji ondje zapravo nije dopušteno odlagati.

- ... navedeni uzorci su uzeti s dvije nove hrpe/pošiljke prikupljenog otpada, koje vizualno po svom sastavu nisu odgovarale miješanom komunalnom otpadu ključnog broja, već biootpadu i otpadu s groblja. Zatečena količina predmetnog otpada je oko 30 kubika... - stoji u zapisniku Državnog inspektorata u predmetu urušavanja zapadnog dijela pokosa plohe 6-2 odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec i uzrokovanja urušenog dijela tijela odlagališta.

Biootpad i otpad s groblja

Jutarnji list pribavio je i zapisnik od 20. studenoga ove godine koji je izvršio inspektor Državnog inspektorata "temeljem više zaprimljenih predstavki 11. studenoga 2023. godine".

- U predstavkama se navodilo da se s prostora nadziranog odlagališta istočnim dijelom Novog Zagreba šire teški i neugodni mirisi... - stoji u zapisniku. Naime, 17. studenoga Inspektorat je zaprimio "Izvještaj o stanju odlagališta nakon urušavanja", kojim je inspekcija obaviještena da je istoga dana došlo do dodatne erozije, a da je sve uzrokovano oborinama. U laboratoriju je naknadno utvrđeno da se radilo o biootpadu i otpadu s groblja.

U zapisniku stoji i izjava predstavnika nadzirane osobe:

- Vezano uz zatečeni biootpad i otpad s groblja, isti je greškom dovezen na odlagalište te je, po utvrđenju da ne odgovara miješanom komunalnom otpadu, jedna pošiljka biootpada vraćena pošiljatelju, za što predočavamo vagarinku i zapisnik o odbijanju preuzimanja dostavljenog otpada. Ostali otpad je u fazi vraćanja pošiljatelju te se ovog trenutka čeka prijevoz kako bismo i njega vratili. Po obavljanju vraćanja dostavit ćemo preslike dokumentacije.

Rekli su

Zagrebački HDZ:

Tomašević treba dati neopozivu ostavku

Šef HDZ-a u Zagrebu Mislav Herman ustvrdio je da je odron na odlagalištu Jakuševec rezultat nesposobnosti gradske vlasti te pozvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića te direktore Holdinga i Čistoće da odmah podnesu neopozivu ostavku.

GO HDZ-a pozvao je institucije na žurno djelovanje "jer je situacija alarmantna današnjom potvrdom da je Jakuševec tempirana bomba punjena biootpadom".

MOST (Zagreb):
Netko zbog ovog mora snositi odgovornost

Gradska oporba ustvrdila je da se nesreća dogodila zbog ignoriranja problema te zatražila ostavku voditelja Čistoće Davora Vića. "Jakuševec više nije siguran za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost", poručio je zagrebački Most.

Odron pokazuje da Tomašević i gradska uprava nisu prvi odron shvatili dovoljno ozbiljno", rekao je šef gradskog HSLS-a Darko Klasić.

S. Benčić (Možemo!):
Jakuševec mogu riješiti Grad i Vlada

Zastupnica Možemo! Sandra Benčić poručila je nakon ponovnog odrona na Jakuševcu da se taj problem može riješiti samo u suradnji Grada i Vlade. "Jako je važno da je gradonačelnik tražio sastanak s Vladom kako bi se dogovorio model oko gospodarenja otpadom u Zagrebu i novi Centar za gospodarenje otpadom, jer se to bez Vlade ne može napraviti", istaknula je i dodala da je važno da se angažira i neovisni vještak.

I. Peternel (DP):
Tomašević plače poput djeteta

Zagrebački Domovinski pokret ustvrdio je da je za novi odron otpada na Jakuševcu odgovornost na Gradu i gradonačelniku koji sad "poput ucviljenog djeteta plače i vrišti da mu Vlada pomogne." Slaven Dobrović, šef Kluba zastupnika DP-a u Skupštini, ocijenio je smiješnim što Tomašević "zaziva Vladu da mu riješi problem". "Ne može donijeti ključna rješenja pa Tomašević treba dati ostavku", kaže Igor Peternel, šef DP-a u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:28