DROBLJENJE OTPADA

Tomaševiću odobrene ‘drobilice‘ na Jakuševcu, građani i ekolozi dižu bunu: ‘Ovo je nedopustivo!‘

Ekološke udruge ističu da "drobilice" stvaraju buku i prašinu te da ZGH prema postojećim propisima ne može imati takav pogon na odlagalištu

Drobilica za usitnjavanje metala, drva i plastike. Zagrebački holding namjerava obrađivati 30 tisuća tona otpada godišnje, odnosno oko 100 tona dnevno  

 Facebook/Grad Zagreb/

Zagrebački holding (ZGH) ishodio je polovičnu pobjedu u netom okončanoj proceduri pred Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja za ishođenje potrebnih dozvola za otvaranje pogona za usitnjavanje metala, drva i plastike na odlagalištu u Jakuševcu. Riječ je o postrojenju kojem se snažno suprotstavljaju stanovnici Jakuševca, Mićevca i Hrelića te ekološke udruge s obrazloženjem da "drobilice" stvaraju buku i prašinu te da ZGH i ne može imati takav pogon na odlagalištu otpada po postojećim propisima.

U svakom slučaju, prema pripadajućem rješenju o prenamjeni odlagališta otpada u Jakuševcu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Holding neće morati proći cjelovitu proceduru za okolišnu dozvolu kako bi mogao drobiti glomazni otpad na Jakuševcu, ali će morati zatražiti prenamjenu postojeće dozvole.

Moguć upravni spor

"S obzirom na to da će provedbom planiranog zahvata doći do novog mjesta ispuštanja industrijskih, sanitarnih i oborinskih otpadnih voda, to jest mjesta emisija u vode, nositelj zahvata dužan je ishoditi izmjenu i dopunu okolišne dozvole za odlagalište otpada ‘Prudinec/Jakuševec‘ u kojoj će se propisati dodatni program praćenja emisija u vode", navodi se u rješenju Ministarstva, koje su nam iz dijela zagrebačkih ekoloških udruga u neslužbenim komentarima nazvali "skandaloznim". Službeno će se, poručuju iz jedne od udruga, "zeleni" očitovati kada dobiju službeno rješenje Ministarstva o obradi neopasnog otpada na Jakuševcu jer su, kako nam je pojašnjeno, strana u postupku.

Protivnici izgradnje postrojenja za drobljenje glomaznog otpada u Jakuševcu imaju priliku osporiti spomenuto rješenje pred Upravnim sudom pa ni ta opcija, doznajemo, nije isključena. Upravni spor se mora pokrenuti 30 dana od primitka rješenja.

image

Za novo odlagalište otpada treba navodno od 300 do 400 mil. eura

Damir Krajač/Cropix

Udruge Ekologija Grada i Eko Tišina već su pokušale na Upravnom sudu "srušiti" korištenje "drobilice" na dijelu odlagališta Jakuševec u Tišinskoj ulici, ali im je zahtjev odbijen jer, prema odluci suda, nisu stranka u postupku. Udruge su, među ostalim, obrazložile svoj zahtjev za zabranu "drobilica" izostankom bilo kakvih studija utjecaja na okoliš njihova korištenja u Tišinskoj. Riječ je o unajmljenoj drobilici, a za spomenuti pogon gradska uprava namjerava nabaviti više takvih strojeva na natječaju.

Pokušali smo u ZGH-u doznati jesu li zadovoljni rješenjem Ministarstva i što znači obveza dopune okolišne dozvole za Jakuševec, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovore. Holding je još u veljači lani podnio zahtjev Ministarstvu za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš namjeravane obrade neopasnog otpada na odlagalištu "Prudinec - Jakuševec", no morao ga je, na zahtjev Ministarstva, krajem 2022. dopuniti tako da je procedura potrajala do kolovoza. Holding je naveo i da namjerava obrađivati 30 tisuća tona otpada godišnje, odnosno oko 100 tona dnevno.

Nova dozvola

Odlagalište Jakuševec trenutno radi prema okolišnoj dozvoli izdanoj 2016., a posljednji put dopunjenoj u rujnu 2020. Za drobljenje glomaznog otpada ZGH će, prema spomenutome rješenju Ministarstva, morati ishoditi i novu dozvolu za gospodarenje otpadom, također u proceduri istog Vladina resora.

ZAOKRET

Jakuševec u funkciji najmanje do 2026.

Pojava "drobilica" na Jakuševcu ide u prilog nedavnoj najavi gradonačelnika Tomislava Tomaševića da zatvaranje tog odlagališta nije realno, kako je rekao, prije 2026.

Ekološke udruge okupljene u inicijativi za zatvaranje Jakuševca stalno ga podsjećaju da je u opozicijskim danima obećavao zatvaranje tog odlagališta čim se, kako je najavljivao, promijeni tadašnja vlast oličena u gradonačelniku Milanu Bandiću.

Tomašević danas tvrdi da Zagreb jednostavno nema novca za novo odlagalište otpada, a riječ je, prema istome izvoru, o 300 do 400 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:27