MEĐUNARODNI VOLONTERSKI PROJEKT

‘U 72 sata ošišali smo beskućnike, očistili okoliš, posjetili tražitelje azila i cijepali drva za sugrađane’

 Ranko Šuvar/CROPIX

Volontirati je počela prije nekoliko godina. Intenzivno pomaže drugima kroz cijelu godinu i aktivna je u udrugama koje pomažu djeci, ali i u volonterskom centru SKAC. Prošla je stručno osposobljavanje u Klaićevoj bolnici, a kao svoj najveći uspjeh smatra projekt “Ispričat ću ti priču”, izvođenje lutkarskih predstava za djecu na Odjelu dječje onkologije i hematologije u Klaićevoj bolnici. Volonterka Katarina Lončarić danas je koordinatorica međunarodnog volonterskog projekta “72 sata bez kompromisa” koji se prvi put održao u Zagrebu te paralelno u Splitu i Dubrovniku, a okupio je više od 1300 mladih volontera koji su sudjelovali u 130 akcija.

- Projekt je pokrenut u Njemačkoj, a prošle godine u njemu su sudjelovali naši prijatelji iz Splita. Tada je u akciji sudjelovalo 250 volontera, a ove godine odlučili smo spojiti tri grada. Puno je posla, treba sve to koordinirati, komuniciramo međusobno i sve je prošlo jako dobro - govori 26-godišnja Katarina koja je završila studij psihologije i ne može zamisliti da svoje vrijeme ne iskoristi, a da nekome ne pomogne.

Pomagali i učenici

Projekt “72 sata bez kompromisa” trajao je od 15. do 18. listopada, a u 72 sata održale su se ekološke akcije poput čišćenja park šuma, šišanje beskućnika u Splitu, akcije sa socijalno osjetljivim skupinama, kreativne akcije poput one s tražiteljima azila iz Afrike, akcije prikupljanja sredstava i akcije fizičkog rada kakva je bila i ona koju smo posjetili u subotu u Palmotićevoj 31, odakle kreće cijela organizacija projekta.

- Probudili smo se u sedam ujutro kako bismo stigli ovdje u Palmotićevu što prije, u subotu kad inače spavamo dulje. Izvukli smo stari namještaj i razdvojili ga. Skupili smo daske koje će ići za ogrjev onim ljudima kojima je to potrebno, a neke su neupotrebljive pa će ići na otpad - rekla nam je srednjoškolka Laura Korać, koja je sretna što su ona i njezini prijatelji iz Trnovčice mogli pomoći nekome, i nadaju se kako će ovakvih akcija biti što više.

Vrijedni volonteri

U međunarodnoj akciji sudjeluje i proglašena volonterka godine, Vesna Sabo, koja je, u trenutku kada se prijavila na izbor za volontera godine imala 400 sati volonterskog rada iza sebe. Danas je taj broj još veći, koordinatorica je i voditeljica programa u SKAC-u.

- Meni ovaj projekt i volontiranje predstavlja radost u životu. Imam dovoljno vremena, studentica sam, i zašto ne bi svoje vrijeme podjelila s ljudima kojima je potrebna pomoć. Smatram da u svemu uvelike profitiram kada volontiram - priča nam studentica Vesna.

Njezin kolega Ivan Pavlović je inženjer strojarstva i uz puno radno vrijeme uvijek ima vremena doći volontirati. Ima zahvalno fiksno radno vrijeme pa se lakše može organizirati, a polovicu svoga godišnjeg odmora potroši na volontiranje.

- Kada imam slobodnog vremena, nema puno rasprave. Znam što želim raditi, a to je volontiranje - kaže Ivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:44