NOVA USLUGA

ZAGREB NA PRESTIŽNOJ LISTI Od danas Google karte prate javni promet i u hrvatskoj metropoli

ZAGREB - Zagrebački javni prijevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom od danas je vidljiv praktični u cijelom svijetu zahvaljujući novim internetskim stranicama Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) s Google kartama (Google maps) i uvrštenju Zagreba u uslugu Google Transit koja korisnicima omogućava lakše informiranje o javnom prijevozu i planiranje putovanja po gradovima.

Time se Zagreb našao među 2.800 gradova u svijetu koji su uvršteni u Google Transit (prometne informacije o javnom i drugim vrstama prijevoza s detaljnim kartama i uputama kako doći do odredišta), a usluga je rezultat suradnje ZET-a i regionalnog ureda Googlea za regiju Adriatic, rečeno je na današnjem predstavljanju te usluge u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

S obzirom da se radi o partnerskom odnosu te da je za potrebe nove internetske stranice ZET-a korištena infrastruktura i stručnjaci Zagrebačkog Holdinga pokretanje te usluge nije zapravo ništa koštalo, kazali su na predstavljanju glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić i menadžerica za razvoj u Google Adriatic Ivana Grbavac.

Grbavac je kazala da bi i druge prijevoznike u Zagrebu pa i Hrvatskoj, poput željeznice, rado vidjeli u Google Transitu, na tome rade i pregovaraju, ali za sada još nisu pronašli partnere te stoga u sklopu zagrebačkog javnog prijevoza u toj usluzi nema prigradskih vlakova.

Nema još ni mogućnosti da se tim putem (online) može kupiti karta za javni prijevoz u Zagrebu, na čemu se također radi, pri čemu Jurić iz ZET-a nije mogao reći kada će to biti dostupno, pogotovo dok se nek vidi proračun za iduću godinu.

Na upit novinara odgovorio je da ZET dnevno u prosjeku, prema njihovim procjenama, preveze svim vrstama prijevoza 700 tisuća do milijun putnika.

Važnost takve usluge za građane Zagreba i njihove goste te općenito primjene suvremenih tehnologija u gradskoj upravi i njenim tvrtkama istaknula je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek dodajući da se i time Zagreb može uspoređivati s drugim gradovima u svijetu te da i to kao i kvaliteta života građana zanima i investitore.

Sama usluga Google Transit posredstvom ZET-ovih internetskih stranica donosi izbornik otprilike svega što bi putnike javnim prijevozom moglo zanimati, od rasporeda vožnje, cijena karata, kazni za vožnju bez karte i slične informacije, kao i vijesti o stanju u prometu, zastojima i vremenu, ali ne i prikaz stanja javnog prijevoza u realnom vremenu, na čemu se, kako su kazali, također radi.

Najveća zanimljivost i razlika u odnosu na prije je mogućnost detaljnog planiranja putovanja Zagrebom te prikazi trase kretanje prijevoza na kartama.

Novu Google uslugu Zagrepčani mogu koristiti odlaskom na stranicu Google Maps.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:02