NOVI KREDIT ZA PLAĆE ILI STARE OBVEZE?

Zagrebački holding se opet zadužuje za novih 200 milijuna kuna

Na naplatu stižu obveze za nabavu tramvaja pa će Uprava Holdinga Nadzornom odboru predložiti novo zaduženje
Zagreb, 061010.Radni sastanak na velesajmu predsjednika uprave Zagrebackog holdinga Ive Covica sa svim direktorima hodinga.Na slici: Vlasta Pavic, Ivo Covic, Alenka Kocisa Cicin-Sain.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

Što radi Zagrebački holding kad naiđe na financijsku prepreku? Zaduži se za nekoliko stotina milijuna kuna. Nije vic. Uprava Zagrebačkog holdinga sutra će Nadzornom odboru predložiti novo kratkoročno zaduženje od 200 milijuna kuna!

Obveze stižu na naplatu

Razlog za to, kažu, nije nedostatak novca za isplatu plaća zaposlenicima i tekuće poslovanje nego obveze koje im stižu na naplatu - ponajprije otplata rate za niskopodne tramvaje.

Prije točno četiri mjeseca napravili su isto. Za plaće i podmirenje obveza na međunarodnom tržištu (kamate za obveznice izdane u Londonu) podigli su 280 milijuna kuna kredita.

Potkraj 2009. ista priča. Zadužili su se za 150 milijuna kuna na tržištu kapitala kako bi “izgurali” godinu.

Svi su ti krediti poslužili “za premošćivanje razdoblja do trenutka kada će moći podići dugoročni kredit od čak milijardu kuna”.

Pa ipak, u Holdingu su uvjereni da je riječ o uobičajenom načinu poslovanja i da u podizanju kredita nema ništa loše. Naprotiv, za većinu obveza koje danas podmiruju tvrde da su naslijeđene iz razdoblja kada je tvrtkom “gospodario” gradonačelnik Milan Bandić. - Mi podižemo kredit za stvaranje novih vrijednosti. Isplaćujemo svoje obveze tvrtkama koje će zbog toga moći i dalje normalno funkcionirati i isplaćivati plaće svojim zaposlenicima.

Istodobno, zatvaramo svoje obveze prema tim tvrtkama. Jedinu kritiku za podizanje kredita koju bismo smatrali opravdanom bilo bi, primjerice, zaduženje za kupnju novih automobila ili ulaganje u nešto nepotrebno - kažu u Holdingu.

Visoki kreditni rejting

Istodobno s viješću da gradska tvrtka kreće u novo zaduženje stigla je i pozitivna ocjena kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga od ugledne svjetske agencije Moody’s.

“Unatoč negativnim prognozama i napisima, ovime je od strane neovisnih svjetski priznatih stručnjaka potvrđena sposobnost Zagrebačkog holdinga za podmirenje svojih dugoročnih financijskih obveza”, navodi se u Holdingovu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:55