SLUČAJ GARAŽA

Zavod za zaštitu spomenika presudio: Jutarnji ima pravo

Postupak gradnje nije mogao početi bez odobrenja Zavoda, što je dokument koji taj bračni par nikada nije ni tražio ni dobio
 Milivoj Keber/CROPIX

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture presudio je u “slučaju garaže” Urše Raukar i Nike Gamulina u Bosanskoj ulici i potvrdio napise Jutarnjeg lista: supružnici Raukar i Gamulin garažu su sagradili bespravno.

- Imali ste pravo - rekao nam je pročelnik Silvije Novak, a svoju izjavu potkrijepio dokumentom koji objavljujemo.

Niz netočnih informacija

“Gradnja garaže ne može početi bez prethodnog odobrenja Zavoda. Za predmetni zahvat nije traženo niti ishođeno prethodno odobrenje ovog Zavoda”, piše u njegovu priopćenju. Drugim riječima, glumica Urša Raukar i njezin suprug, urbanist Niko Gamulin, ne samo da su svoju garažu u svibnju 2002. sagradili bespravno, nego su na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak iznijeli niz netočnih informacija, obmanjujući okupljene predstavnike medija koji su im povjerovali bez prethodne provjere dokumenata. Tako su kao dokaz za legalnost gradnje pokazali suglasnost tog zavoda za lokacijsku dozvolu, koja nikad nije bila upitna. Nadalje, nekoliko je puta Gamulin istaknuo da mu je za taj zahvat bila potrebna isključivo lokacijska dozvola, što nije točno i što je podatak koji bi svaki urbanist i zaposlenik Zavoda za prostorno planiranje morao znati.

Legalizacija ili...?

“Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je Zavod, na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara iz 2002., utvrdio posebne uvjete, te je za predmetnu gradnju potrebno ishoditi naše odobrenje sukladno članku 63. tog zakona. Odobrenje za tu gradnju nije ishođeno”, opovrgavaju Gamulinove tvrdnje u Zavodu.

Sljedeći su koraci, pojasnio nam je nekoliko puta pročelnik Ureda za izgradnju grada Davor Jelavić, izlazak građevinske inspekcije na teren i potom postupak legaliziranja objekta ili pak vraćanje Vile Šaban u prvobitno stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:14