NATJECANJE U ZAGREBU I RIJECI

Završile Europske sveučilišne igre 2016: Okitili se medaljama, a neki se i zaljubili

 Goran Mehkek/Ronald Goršić / CROPIX

Smijeh, suze, nova prijateljstva i nove ljubavi. Tako su nam natjecatelji opisali doživljaj po kojem će pamtiti Europske sveučilišne igre i iskustvo iz posljednja dva tjedna koliko su proveli u Zagrebu i Rijeci.

Neki će natjecanje pamtiti po sjaju medalja, drugi pak, po stečenim prijateljstvima, dobroj hrani, nepodnošljivoj vrućini, ali i ljubavnim pričama koje će ih uvijek vezati uz Hrvatsku.

Na parkiralištu pred Studentskim centrom Stjepan Radić jučer smo zatekli dvije Mađarice, Adrienn Czene i Judit Kolada.

Obje su se u sklopu Igara natjecale u odbojci na pijesku. Iako nisu ostvarile značajan rezultat, jedna od njih se zaljubila, kaže, preko ušiju.

- Joj, o njemu bih mogla pričati satima. Stariji je od mene, također odbojkaš, i dolazi iz Njemačke. Sviđa mi se sve u vezi s njim. Način kako priča, odlično igra odbojku, a tek kako izgleda. Ma da vam ne pričam... Obećali smo da ćemo se čuti putem Facebooka, a nadam se da ćemo uspjeti održati komunikaciju - rekla nam je Adrienn.

Njezina prijateljica Judit kaže da najviše žali što nisu našli vremena za obilazak Zagreba, ali dodaje da će se sigurno vratiti neki drugi put i temeljito obići Hrvatsku.

Suveniri

Studentski centar u Zagrebu većina natjecatelja jučer je napustila već rano ujutro.

Neki su se uputili u Rijeku na zatvaranje Igara, drugi su pak čekali na prijevoz do aerodroma ili autobusnog kolodvora.

Oko podneva, u kampusu se moglo izbrojati svega stotinjak natjecatelja i njihovih pratitelja koji su posljednje trenutke iskoristili za grupno slikanje, razmjenjivanje kontakta te kupovinu suvenira koji su se prodavali na štandu.

Majica s logom Igara koštala je 20 kuna, a kape s hrvatskim grbom rasprodane su prije nekoliko dana tako da se nekoliko natjecatelja jučer moralo zadovoljiti sa slovenskim šiltericama.

Medvednica

Natjecatelji su većinom bili odlične volje, a oni s kojima smo uspjeli pričati kažu da je organizacija Igara bila na vrhunskom nivou. Tako nam je grupa Francuza koji su jurili na autobus kratko viknula: “Hvala za odlično osiguranje”.

Naime, kako su nam kasnije ispričali organizatori, oni su nekoliko puta napomenuli da su osjećali nelagodu zbog nedavnih napada u Francuskoj, no, o njima odnosno za sigurnost u Zagrebu i Rijeci brinulo se 850 zaštitara.

Iako je većina posjetitelja došla radi sporta, brojni su tijekom igra uspjeli obići Zagreb i Rijeku te se kući vraćaju s odličnim dojmovima. Neki natjecatelji su obišli Gornji grad i centar, te su najviše vremena proveli slikajući se pored poznatih znamenitosti, a Tomas Eglitis i Zhannis Mackevitsch, latvijski odbojkaši, iskoristili su slobodan dan kako bi se popeli na vrh Medvednice.

Ukupno je na Europskim sveučilišnim igrama sudjelovalo oko 6000 studenata iz 45 europskih zemalja, a natjecali su se u 21 sportu.

Igre u brojkama

26 medalja osvojila je ekipa iz Zagreba

1200 medalja ukupno je uručeno za vrijeme Sveučilišnih igara

78 godina ima najstarija volonterka

180.000 obroka podijeljeno je natjecateljima

5 tisuća studenata bilo je smješteno na Savi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:38