DAMIR SKOK

ZOOLOŠKI VRT NAKON OSAM GODINA IMA NOVOG RAVNATELJA 'Modernizacija ide dalje, a nabavit ćemo i žirafe'

Veterinar koji kod kuće ima 12 pasa, osam mačaka, četiri zamorca i papigu na odgovornoj je poziciji zamijenio Davorku Maljković
 Ranko Šuvar/Cropix

Novi ravnatelj Ustanove Zoološki vrt, u koju spadaju ZOO, Dumovec i Životinjski kutak, postao je Damir Skok. Ravnatelj je na dužnosti nešto manje više od mjesec dana i ne planira velike promjene u radu svih sastavnica ZOO-a: za početak, siguran je da će se nastaviti svi projekti koje je započela njegova prethodnica, a sada zamjenica, Davorka Maljković.

- Tek sam počeo raditi i za početak želim dobro upoznati sve što je u sklopu ustanove. Planiram nastaviti rad na poboljšanju organizacije, krenuti u daljnju fazu modernizacije, što uključuje i nabavu novih životinja... Osim toga, planiram nastaviti istraživanja autohtonih hrvatskih vrsta i imati ih više u zoološkom, jer nam je i jedan od ciljeva cilj očuvanje domaćih vrsta i njihova popularizacija - kaže Skok.

Po struci je veterinar, dugo je godina radio na menadžerskim funkcijama u privatnom sektoru, a bio je i predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza. Kod kuće ima 12 pasa, osam mačaka, četiri zamorca i papigu, pa mu je raditi okružen životinjama na neki način posve prirodno. Zbog toga se i javio na natječaj za ravnatelja Vrta.

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

- Planiramo završiti nekoliko cjelina: novu afričku volijeru, afričke močvare, nastambu za dalmatinskog pelikana, šumu Madagaskara koja će biti dom lemura. Uz to razvijamo edukacijske programe za zaštitu ugroženih vrsta životinja na kojima surađujemo s Europskim udruženjem zooloških vrtova i akvarija - pojašnjava Skok planove za ZOO.

Do travnja bi trebao biti gotov restoran s vidikovcem i velika edukacijska dvorana, a do kraja rujna trebale bi biti gotove sve nastambe koje su trenutno u izgradnji. Problem su, kao i svugdje, financije. Cijena ulaznice niža je nego prije jer je dio vrta zatvoren, što dodatno smanjuje prihode. No, novi ravnatelj ne sumnja da će vrt u roku od nekoliko godina biti posve moderniziran.

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

- Idemo korak po korak i puno se toga radi. Na prvom mjestu je dobrobit životinja i radimo sve da se uskladimo s modernim vrtovima diljem svijeta. U planu nam je i nabava novih životinja: da, razmišljali smo o žirafama i vjerujem da će nam doći vjerojatno iduće godine, samo ne znamo kada. Slonovi ne jer za njihovo držanje treba jako puno prostora, kojeg mi jednostavno u ovom trenutku nemamo - ističe Skok.

Pod njegovom upravom je i sklonište za napuštene pse u Dumovcu, za koje je otprije planirano proširenje. Ove godine će se raditi generalni plan zgrade karantene i stacionara, koji će se graditi iduće godine. Oni bi trebali povećati smještajne kapacitete skloništa za 60 mjesta. Ono što sada slijedi je obnova boksova, karantene i stacionara kako bi se ti prostori malo modernizirali.

- Osim toga, naš Životinjski kutak u Vlaškoj ulici više ćemo preusmjeriti na Dumovec. I dalje će se tamo moći dobiti leci ZOO vrta i dobiti informacije o vrstama, no želim da se više promoviraju napuštene životinje. Dumovec je daleko, nemaju svi mogućnost doći tamo i vidjeti pse, pa ćemo češće i više dovoditi napuštene pse u Kutak da se građani upoznaju s njima - kaže Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:13