PRVI PUT BEZ ČOPORA

ZOOLOŠKI VRT Uginuli svi vukovi, ostao samo 18-godišnji Silver

Nakon što i Silver izgubi borbu sa starošću, iz Subotice stiže mladi mužjak, a zatim i ženka koji će osnovati novi čopor
Vuk Silver
 Ranko Suvar / CROPIX

Uzalud se već danima posjetioci zoološkog vrta naginju preko ograde i strpljivo čekaju ne bi li kroz zeleni gustiš barem nakratko vidjeli vukove.

U proteklih nekoliko tjedana, jedan za drugim, troje ih je uginulo od starosti, pa u nastambi sada svoje preostale samotne dane broji samo jedan - vuk Silver, starac od 18 godina.

MUČNA ODLUKA

Teško ga je primijetiti jer je bez svoga čopora postao povučen i plašljiv. Pitanje je dana kad će i on uginuti, a tada će zagrebačko divlje srce grada prvi put u povijesti ostati bez ijednog vuka.

- Prije dva tjedna uginuo je i predzadnji vuk pa je sada ostao samo naš Silver, prepoznatljiv po bijelkasto-srebrnkastom krznu. Jednog smo morali eutanazirati jer više nije mogao piti ni vodu. To je uvijek teška i mučna odluka, ali zaključili smo da je to najbolje za njega. Bio je prestar, kao i ostali. Životni vijek u ZOO vrtovima im je najviše 20 godina, a svi su bili stariji od osamnaest godina - objašnjava zoologinja Dijana Beneta.

No uskoro stiže nova generacija vukova. Mladac od svega dvije godine iz zoološkog vrta u Subotici već je rezerviran, a stručnjaci se sada dvoume oko ženki.

- Trenutno smo u procesu transporta mužjaka i ženke da bi mogli osnovati novi čopor. Međutim sve dok je Silver živ, ne smijemo ih dovesti jer stari vukovi teško prihvaćaju nove. Iako već imamo novi mladi par, Silver ostaje sam u nastambi do kraja svog života - tvrdi Beneta.

NOVA NASTAMBA

A novi vučji par će, doznajemo, život provesti u ljepšoj i prostranijoj nastambi. Naime u planu je dvostruko veća nastamba koja će biti sagrađena uz nastambu smeđih medvjeda. Time će se, kažu u Zoološkom vrtu, na jednom dijelu vrta jednu uz drugu moći vidjeti sve tri velike zvjerke koje obitavaju u hrvatskim šumama - medvjed, ris i vuk. No nova vučja obitelj na ljepše i ugodnije okruženje ipak će morati pričekati. Naime nova vučja nastamba nije predviđena ni u jednoj od dvije faze modernizacije, koja upravo traje. U upravi ZOO vrta kažu da to ovisi isključivo o financijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:14