KRALJ ŽELJEZA

ZBOG NJEGA JE OTIŠLA ŠEFICA POREZNE 'Da, razgovarao sam s Linićem, a nju nikada nisam vidio'

Željko Biloš (59) vlasnik tvrtke Osimpex iz Osijeka i Portanove, najvećeg trgovačkog centra između Zagreba i Beograda čija je gradnja stajala čak 85 milijuna eura, za Nedjeljni govori o svim detaljima afere ‘poreznica’ zbog koje je ravnateljica Porezne uprave dala ostavku

Nikada u životu nisam se ni čuo ni vidio s bivšom šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec, baš kao ni s pročelnicom osječke porezne uprave Ružicom Kovačević - kaže Željko Biloš (59), osječki poduzetnik, kojemu su, zbog posla kojim se bavi, nadjenuli epitet hrvatskog kralja željeza.

Biloš, međutim, ne niječe da je kao gospodarstvenik kontaktirao s ministrom Linićem. Taj krupan čovjek, snažnog, prodornog glasa, govori bučno, živo gestikulirajući. Sjedište njegova poslovnog carstva, tvrtke Osimpex, smješteno je u nekadašnjoj školi za djecu s posebnim potrebama, okruženo zelenilom najvećeg osječkog parka, Perivoja kralja Tomislava, u čijem je produžetku niz raskošnih secesijskih zgrada Europske avenije.

Njegov golemi ured od stotinjak metara četvornih nekoć je bio školska zbornica. U njemu nema luksuza kakav bi se mogao očekivati od čovjeka za kojeg se priča da je najbogatiji Slavonac i da mu je imovina vrijedna bar 600 milijuna kuna: veliki pisaći stol do kojeg je kožna klupska garnitura i u nastavku ogromni stol s tridesetak stolica za veće poslovne sastanke, nekoliko ormara i slika, veliko raspelo.

Poslovi s Ukrajinom

Činjenica da je u kratkom vremenu stekao veliku imovinu, razvio biznis i izgradio Portanovu, najveći trgovački centar između Zagreba i Beograda; da živi u prostranoj obiteljskoj kući čiji ulaz krase četiri ogromna jonska stupa i koja se prostire na 1400 metara četvornih, s bazenom u suterenu; te da povremeno zna prirediti spektakularne obiteljske fešte i poslovne proslave koje ponekad završavaju vatrometom; da se voli opustiti krstareći Jadranom na iznajmljenom brodu gdje ga danonoćno prate tamburaši, stavila ga je u žižu propitkivanja kako je sve to uspio postići u nešto više od dva desetljeća i je li sve to stekao legalno.

Njegova tvrtka Osimpex nastala je 1990. Nakon posrnuća Ferimporta, njegov se Osimpex, poput stabalca koje je rušenjem ogromnog debla iskoristilo novonastali prostor, vinuo u visine.

Trgovina crnom metalurgijom, cijevima i limovima, veliki poslovi s Ukrajinom, potom kupnja tvornice plinskih boca Đure Đakovića i Lifama, iste takve u Staroj Pazovi, u Srbiji, suvlasništvo u Osijek Petrolu, tvrtki s lancem benzinskih postaja, donosili su ogroman profit. Kaže, u godinama prije krize, njegov je Osimpex godišnje ostvarivao čistu dobit koja se, nakon oporezivanja, kretala između 60 i 70 milijuna kuna.

Njegovi poznanici iz vremena kad je Biloš, u bivšoj državi, s nepunih 30 godina bio najmlađi direktor u Slavoniji, sjećaju ga se kao osobe s nevjerojatnim instinktom za biznis. Radio je u osječkom Radniku i Obnovi, trgovao limovima i željezom, poslovao s ondašnjim jugoslavenskim privrednim gigantima, kakav je, primjerice, bio sarajevski TAS, tvornica iz čijih su pogona izlazili prvi modeli Golfa. Taj posao, iz 80-ih godina prošlog stoljeća, pred raspad Jugoslavije, učinit će ga akterom jedne od tada najvećih privrednih afera.

Vlado Kos / CROPIX
Osijek, 230311.Veceras je u Osijeku svecano otvoren najveci regionalni trgovacki centar Portanova koji se prostire na povrsini od 80 tisuca kvadrata.U Portanovi ce biti otvoreno preko 100 trgovina koje ce zaposljavati vise od tisucu djelatnika a u cijeli projekt investitora Zeljka Bilosa osjeckog podezetnika ulozeno je 85 milijuna eura..Na svecanom otvorenju bio je prisutan veliki broj poznatih osoba iz politickog i javnog zivota.Na fotografiji:jedan od ulaza Portanove.Foto: Vlado Kos / Cropix

Biloševa Portanova najuspješniji je centar u Slavoniji

Novine su brujale o više desetaka osoba, uglavnom utjecajnih, koje su Golfove iz Tvornice automobila Sarajevo dobivale po znatno nižim cijenama. Željko Biloš, jedan od aktera “golfske afere”, tada je osuđen na 14 godina zatvora. Tu drakonsku presudu za privredni kriminal izrekao mu je osječki sudac Marko Dumančić.

Isti taj Dumančić, danas je Bilošev odvjetnik! Tu epizodu iz mladih dana Biloš objašnjava odmazdom bivšeg sustava, kojem se nije htio priključiti. Ipak, kazna je poništena i smanjena na dvije godine i 11 mjeseci, upravo onoliko koliko je odležao u pritvoru. Raspad Jugoslavije i početak rata vratit će ga ponovno u poduzetničke vode.

- Bio je nevjerojatno sposoban i domišljat. Devedesetih je veliki novac zaradio uvozom Kinder jaja, što je u to vrijeme bila novost na hrvatskom tržištu. Otvorio je prodavaonice robe široke potrošnje, odlično opskrbljene uvoznom robom za kojom je vapilo tada oskudno tržište. Njegove prodavaonice Kadena bile su pojam dobro opskrbljenih trgovina i uvele standarde s kojima su kasnije u Hrvatsku ušli inozemni trgovački lanci - sjeća se Bilošev poznanik iz tog vremena.

Vlado Kos / CROPIX
Osijek, 230311.Veceras je u Osijeku svecano otvoren najveci regionalni trgovacki centar Portanova koji se prostire na povrsini od 80 tisuca kvadrata.U Portanovi ce biti otvoreno preko 100 trgovina koje ce zaposljavati vise od tisucu djelatnika a u cijeli projekt investitora Zeljka Bilosa osjeckog podezetnika ulozeno je 85 milijuna eura..Na svecanom otvorenju bio je prisutan veliki broj poznatih osoba iz politickog i javnog zivota.Na fotografiji:Zeljko Bilos investitor,supruga Nada Bilos i sin Antun Bilos direktor Portanove.Foto: Vlado Kos / Cropix

Željko Biloš sa suprugom Nadom i sinom Antunom u ožujku 2011. na otvaranju trgovačkog centra Portanova u Osijeku

Crna metalurgija

Biloš se, međutim, brzo vratio poslovima s kojima je i počeo; crnoj metalurgiji i trgovanju željeznom robom. Građevinarstvo je bilo u ekspanziji, potrebe za željezom velike, a on je imao uhodane poslove s Ukrajinom. Činjenica da je uvozio iz te zemlje, pogođene havarijom nuklearke u Černobilu, izazvala je čaršijska naklapanja kako je ondje za budzašto kupovao radioaktivno željezo i poslije ga skupo prodavao. Kao da se ukrajinski čelik kalio tik do tamošnje nuklearke.

- Točno je, zarađivao sam velik novac i dobar dio ulagao u nekretnine. Kupovao sam poslovne prostore i budući da mi svi nisu bili potrebni, višak sam iznajmljivao. Tada sam shvatio da se od najma može zaraditi lijep novac - priča Biloš zbog čega se upustio u gradnju ogromnog trgovačkog centra Portanova, čijih je 80.000 metara četvornih unajmilo stotinjak svjetskih brendova. Neki su ga prijatelji savjetovali da se ne upušta u gradnju tog skupog megamarketa, govoreći da je Osijek premalen za tako golem trgovački centar. Tim prije što je na samo kilometar udaljenosti istodobno nicao jednako ambiciozni, no površinom nešto skromniji Avenue Mall. Oba su pretendirala na iste dobavljače. Trka koji će trgovački centar prije otvoriti vrata kupcima bila je neumoljiva. Pobijedio je Biloš. Proslavu otvorenja, najvećeg trgovačkog centra u Slavoniji, 23. ožujka 2011., čija je gradnja stajala oko 85 milijuna eura, u posljednji je čas pokvarila tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Zbog novinskog teksta o navodnim mućkama pri gradnji otkazala je dolazak.

Vlado Kos / CROPIX
Osijek, 210313.U Osijeku je u tijeku velika policijska akcija u kojoj se pretrazuju kuce nekoliko osjeckih poduzetnika, te pripadnika tzv. Cepinske skupine.Nekoliko je ljudi privedeno u policiju.Na fotografiji: kuca osjeckog poduzetnika Zeljka Bilosa koji je navodno jutros priveden u osjecku policiju.Foto: Vlado Kos / CROPIX

Raskošna vila obitelji Biloš u Osijeku prostire se na 1400 četvornih metara

Biloša su optuživali da je u sprezi s lokalnom politikom na poklon dobio infrastrukturu za gradnju Portanove, te da nije platio premještanje HEP-ova dalekovoda koji je išao preko gradilišta.

- Ako sam komunalni doprinos platio 42 milijuna kuna, zar je neobično da grad u infrastrukturu uloži 20, i to u projekt koji je otvorio tisuću radnih mjesta - odgovara na pitanje o sjeni sumnje koja je pratila gradnju Portanove. A na optužbe da je HEP-ov dalekovod premješten a da nije platio kune, spremno pokazuje račune.

Osim Ante Đapića s kojim je odrastao u istom, zapadnom dijelu grada, osječkoj Retfali, i s kojim prijateljuje od djetinjstva, kaže, drugih prijatelja u politici nema. Nikada nije bio član ni jedne stranke, ali priznaje da naginje desnici. Jedno je vrijeme bio blizak s Branimirom Glavašem.

Njegovoj stranci, HDSSB-u, iznajmio je prostor u osječkoj Gundulićevoj lici, u istoj zgradi gdje je ranije poslovao Osimpex. Kad se HDSSB naprasno iselio, gradom se proširila priča da je između Glavaša i Biloša puklo.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:43