VELIKI PROJEKT

‘Naš portal pomaže domaćim firmama da pokrenu biznis u Kini na kojem će ZARAĐIVATI MILIJUNE!’

Janko Prester i Herman Spitzer kroz svoj online projekt nude usluge konzaltinga i pomažu pri zapošljavanju u Kini

Ljudi su kod nas u zabludi kad govore kako će u potrazi za poslom siromašni Kinezi preplaviti Hrvatsku. Prava je istina da Kina sada mladim i obrazovanim Hrvatima pruža bolju perspektivu nego njihova domovina - kažu mi Janko Prester i Herman Spitzer dok u kafiću razgovaramo o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj.

Ova dva 28-godišnja ekonomista trenutno su zaokupljena razvojem projekta Sinagate, prvog web portala na hrvatskom jeziku koji nudi informacije o poslovanju s Kinom.

Izgubljena generacija

- Ako ste poduzetnik i želite razvijati poslove s Kinom, ne znate odakle krenuti jer, osim malobrojnih informacija na siteu Hrvatske gospodarske komore, kod nas dosad nije bilo nijednog portala posvećenog toj temi - rekao je Janko Prester, koji je 2009. godine diplomirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

- Nama su na promociji rekli da smo izgubljena generacija. No, ja nisam želio gubiti vrijeme očajavajući, nego sam nakon diplome upisao tečaj kineskog u privatnoj školi stranih jezika. Jer meni je još tijekom studija postalo jasno da Kina postaje sve jači globalni igrač u gospodarstvu, ali i nizu drugih segmenata. Sada je druga gospodarska sila svijeta, a do 2020. godine prestići će Ameriku - istaknuo je Prester kojemu je učenje kineskog jezika išlo relativno lako.

- Uvijek sam se doživljavao antitalentom za strane jezike pa tako njemački, koji sam godinama učio, nikad nisam uspio svladati. No s kineskim nije bilo velikih problema, toliko sam se zainteresirao da sam 2010. godine upisao slobodni studij sinologije na Filozofskom fakultetu - rekao je Prester te dodao da ne postoji jedinstveni kineski jezik nego mnoštvo dijalekata, a njihovi se govornici često međusobno ne razumiju. Primjerice, šangajski i kantonski dijalekt, od kojih svaki ima po 80 milijuna govornika, imaju potpuno različitu strukturu rečenice.

Prvi kontakt

- Mi zapravo učimo Putonghua ili zajednički govor. To je govor na kineskoj televiziji koji se bazira na pekinškom dijalektu, a tamošnja ga je vlada uvela pedesetih godina - objasnio je Janko Prester. On je početkom 2011. godine pokrenuo portal Sinagate. - Zamislio sam da moj portal služi kao početna pozicija za sve zainteresirane poduzetnike kojima su nužne informacije o Kini. Stalno sam nadograđivao stranicu, a napravio sam i njezinu kinesku verziju, u čemu su mi pomogle kolegice Kineskinje koje su studirale u Zagrebu. Zvali su me iz niza hrvatkih tvrtki, no sve sam radio besplatno pružajući zainteresiranima informacije koje su ih zanimale - prisjetio se Prester.

Do prekretnice u razvoju portala Sinagete došlo je kad je Prester upoznao svoga kolegu i vršnjaka Hermana Spitzera.

- Upoznali smo se preko Linkedina, gdje postoji grupa koja na generalnoj razini upoznaje Hrvate s poslovanjem u Kini. Herman je tada živio u Šangaju, no kada se vratio u Hrvatsku, rekao je da mu se sviđa moj projekt i predložio je da krenemo ambicioznije - ispričao je Prester istaknuvši kako njegov kolega Herman Spitzer ima impresivnu biografiju.

- Diplomirao sam ekonomiju na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta 2006. godine. Onda sam se prijavio za stipendiju u Kini koju su nudili naše Ministarstvo znanosti i China Scholarship Council. Na to me ponukalo inspirativno, dvostrano predavanje o Kini što nam ga je tijekom studija održao jedan gostujući profesor - rekao je Spitzer koji je 2007. godine otišao u Šangaj.

- Dobio sam trogodišnju stipendiju za magisterij za međunarodnu trgovinu na šangajskom sveučilištu. Cijeli je program bio na engleskom, a kineski je bio izborni predmet - prisjetio se Spitzer svog boravka u Šangaju. Magistrirao je 2010. godine, a zatim je odlučio ostati još neko vrijeme u Kini kako bi prikupio radno iskustvo.

Život u Kini

- Tijekom gotovo pet godina života u Kini radio sam različite poslove, od kojih neke i tijekom studija. Primjerice, predavao sam engleski, vodio odnose za javnost Hrvatskog paviljona na EXPO-u u Šangaju 2010., predavao sam poslovnu strategiju na jednom kineskom institutu. Bio sam i statist u kineskim filmovima i serijama, te se pojavljivao u reklamama - ispričao je Herman Spitzer, koji je tijekom studija stanovao u studentskom domu, a nakon magisterija je unajmio stan.

- Dobri stanovi za nas Zapadnjake, koji smo navikli na određeni komfor, prilično su skupi. U Šangaju, koji ima oko 20 milijuna stanovnika, živi mnogo Zapadnjaka, pogotovo otkako je 2008. godine počela gospodarska kriza koja Kinu nije ni okrznula. Ima dijelova Šangaja gdje se rijetko vide Kinezi, gotovo svi su stranci - rekao je Herman, koji se početkom ove godine vratio u domovinu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:31