REVOLUCIONARNI SKOK SA 36 KILOMETARA VISINE

‘Nitko nikada nije skočio iz svemira. Ne znam hoću li preživjeti, strah me, ali sada nema odustajanja!’

Felix Baumgartner, čovjek koji je izveo najniži skok padobranom u povijesti, sprema se na revolucionarni skok sa 36 kilometara visine, što je gotovo na rubu svemira

Countdown is on, odbrojavanje je počelo. Austrijanac Felix Baumgartner spreman je kako bi 8. listopada učinio naizgled nemoguće. Skočit će sa 36.576 metara, doslovno s visine koja se već smatra rubom svemira.

Učinit će to iz kapsule koja će nakon toga biti otpuštena s velikog balona s helijem koji će ga odvesti u visine. Postat će prvi “padobranac” koji će padati brzinom većom od brzine zvuka. Planira se da će nakon dugotrajnog slobodnog pada aktivirati padobran i sletjeti iznad Roswella u SAD-u.

Dakako, Roswell nije slučajno izabrano mjesto. Taj je pustinjski gradić u New Mexicu odavno priznat kao kultno mjesto u čitavoj epohi moderne ufologije. Tamo je u srpnju 1947. dokumentiran pad nepoznatog letećeg objekta te su se uskoro proširile glasine o navodnom rušenju izvanzemaljske letjelice i pronalasku leševa izvanzemaljaca. Reakcija tadašnjih službenih vlasti i vojske SAD-a bila je nekoordinirana te je cijeli slučaj s vremenom potaknuo brojna nagađanja i spekulacije o stvarnoj prirodi događaja. Od 70-ih godina 20. stoljeća naovamo razvijene su brojne teorije zavjere. Bez obzira na to koliko je istine o padu NLO-a iz 1947., Roswell će uskoro postati poprište stvarnog pada, ali ovaj put “poznatog letećeg objekta”. Naravno, bit će to “Srećko Vrtlar”. Nadamo se, njegovo će prizemljenje proteći u najboljem redu iako je jako puno rizika vezano uz ovaj nadljudski pothvat koji će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Testiranje granica

- Volim izazove, uživam u pomisli da ću biti prvi čovjek koji će probiti granicu brzine zvuka u slobodnom padu. No, to je samo vrh ledene sante u brdu motiva koji me tjeraju na ovaj pothvat. Red Bull Stratos je najbolja prilika za skupljanje informacija o spašavanju astronauta i pilota, također i za informacije o skorašnjim turističkim putovanjima u svemir.

Koliko ovakav pomalo suludi čin testira granice ljudske izdržljivosti...

- Ne zna se kako će ljudsko tijelo, u ovom slučaju moje, reagirati na supersoničnu brzinu. Nepoznati su efekti tranzicije tijela u tu brzinu i natrag i to se nadamo da ćemo naučiti. Informacije će pomoći vratiti astronaute žive i zdrave na zemlju u slučaju potencijalnih kvarova njihovih letjelica. Sve to zvuči kao sci-fi scenarij, no želimo puno naučiti pa ne priznajemo granice izazova.

Sve to zvuči i kao veliki skok u nepoznato. Čin, u najmanju ruku riskantan, za jedan život... - Naravno, no dugo sam u ovome i naučio sam svoje strahove pretočiti u svoju prednost. Strah mi je najbolji prijatelj i on me sprečava da prijeđem dopuštenu granicu. Za ovakvu misiju moraš biti u najboljoj mentalnoj i fizičkoj formi. Ne bojim se, okružen sam najboljim timom stručnjaka koji vjeruju u uspješnu misiju jednako kao i ja.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:03