KONTROVERZNO OTKRIĆE

NOVI DOKAZI POKRENUT ĆE LAVINU Kemijska analiza iz groba dokazuje da je Isus imao ženu, sina, brata... i da nije uskrsnuo

Doktor Aryeh Shimron navodi da je proveo nove testove koji upućuju da je grobnica Talpiot, pogrebno mjesto pronađeno u istočnom Jeruzalemu 1980. godine, obiteljski grob Isusa iz Nazareta, njegove supruge Marije Magdalene i njihova sina Jude.

Geolog u Jeruzalemu tvrdi da je otkrio 'gotovo nedvojbene dokaze' koji bi ponovo mogli pokrenuti kontroverzu oko posljednjeg počivališta Isusa Krista, piše Independent.

Doktor Aryeh Shimron navodi da je proveo nove testove koji upućuju da je grobnica Talpiot, pogrebno mjesto pronađeno u istočnom Jeruzalemu 1980. godine, obiteljski grob Isusa iz Nazareta, njegove supruge Marije Magdalene i njihova sina Jude.

Dokumentarac Jamesa Camerona iz 2007. nazvan "Posljednja Isusova grobnica" otkriva kako je grob sadržavao devet grobnih kutija ili "kosturnica" s imenima "Isus, sin Josipov", "Marija" te druga imena vezana uz Novi Zavjet.

Natpisi u grobu i približan datum ukopa natjerali su neke istraživače da zaključe kako je grob Talpiot očit znak da se Isus vjenčao, imao dijete te da se, radi njegovih posmrtnih ostataka, Uskrsnuće zapravo nikada nije moglo dogoditi.

Kontroverzne su tvrdnje opovrgnute već u vrijeme objave dokumentarca, a često spominjano objašnjenje jest da su otkrivena imena bila vrlo uobičajena u to doba.

Govoreći za New York Times, dr. Shimron je izjavio kako geokemijski testovi na „desetoj“ kosturnici upućuju da je kutija vrlo vjerojatno odnesena od drugih u grobu Talpiot. To je značajno otkriće jer aramejski natpis na desetoj kosturnici kaže: "Jakov sin Josipov brat Isusov." To daje dodatnu težinu tvrdnjama da su u grobnici Isus Krist i njegova obitelj.

- Dokazi su snažniji od onoga što sam očekivao. Mislim da imam vrlo jake, gotovo nepobitne dokaze da je Jakovljeva kosturnica provela dobar dio života, ili smrti, u grobu Talpiot - objašnjava Shimron.

Geokemijski su testovi, koje je provelo Izraelsko vijeće za antikvitete pod nadzorom Shimrona, funkcionirali na pretpostavci da su sve kosturnice u grobu Talpiot u jednom trenutku prekrivene bile istom vrstom gline koja pak ima prepoznatljiv mineralni sastav.

I dok će rezultati vrlo vjerojatno rasplamsati debatu o mogućim ostacima Krista, još uvijek su vrlo daleko od prihvaćanja u znanstvenim krugovima.

Kolekcionar koji posjeduje Jakovljevu kosturnicu izjavio je za Times kako Shimronov rad ništa ne determinira dok drugi jeruzalemski arheolozi čekaju službenu objavu znanstvenog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:28