Posjetitelj ukrao mamutov zub težak četiri kilograma

KRAPINA - Muzej evolucije na lokaciji Hušnjakovo, podno drevnog nalazišta ostataka krapinskih neandertalaca, od četvrtka je siromašniji za zub mamuta, golemog čupavog surlaša koji je izumro prije nekih 4,8 milijuna godina.



Nepoznati lopov, za kojeg se pretpostavlja da je imao pomagača koji je pazio da nitko ne naiđe tijekom 'operacije zub', izvadio je jedan šarafić iz brave, olabavio je i neopaženo ga izvukao. Zub je težak 4 kilograma, visok 16, a dugačak 30 centimetara, pa ako ga vidite, znat ćete čiji je...

Najveća šansa da će zub biti pronađen jest pažljivo češljanje oglasa. Ukoliko se traženi zub pojavi u njima, kustosica garantira da će ga bez problema prepoznati


Staklena vitrina je, doznajemo od više kustosice Muzeja evolucije Vlaste Krklec, koji je otvoren 1969. godine, visoka 2 metra, na nogarima je, ima tri nivoa i neki znatiželjni mališan nije mogao dosegnuti raritetni eksponat neprocjenjive vrijednosti. Djelo je to, prepostavlja kustosica, nekog prekupca ili sumanutog kolekcionara. Prva je to krađa nekog muzejskog artefakta u njihovom muzeju, ali bilo je pokušaja i ranije. Jedne su godine tako spriječili krađu makete jelena.



- Sigurni smo da je krađa bila organizirana, no o detaljima istrage koja je započela ne smijemo ništa govoriti. Krim policija je svoje odradila, došli su i posebni stručnjaci koji se razumiju u ovakve slučajeve i nadam se da će počinitelj biti pronađen - rekla je kustosica, koja žali za zubom koji je bio donacija jedne škole iz Tenje, s kojom su u prijateljskim odnosima dugi niz godina.



- Ovo je bio izolirani zub. Imamo još jedan sličan te još i dio čeljusti. Za nas je to ogroman gubitak jer kao neprofitna ustanova ne možemo kupovati eksponate. Inače, preko oglasa se može naći takvih zubi, ali prepodavači za njih traže oko 20.000 kuna što je nama nedostižno - kaže kustosica.



Na upit kako prepodavači dolaze do fosila i sličnih artefakata, nije isključila i način na koji se poslužio lopov koji je njih oštetio, no time bi se, kaže, trebao pozabaviti netko drugi. Moguća je i kupnja od 'treće osobe' što komplicira traženje 'linka' koji nedostaje.



Ima i slučajeva da prekupci nude zube mamuta i po bijednih 2.000 kuna, no tada bi trebalo provjeravati njihovu autentičnost što bi puno koštalo. Nude neki takve 'stvari' i na sajmovima, kolaju one kojekakvim kanalima, no sve je to dio jedne puno složenije priče o šarolikom domaćem crnom tržištu.



- Stvarna vrijednost ovog zuba iz ledenog doba je neprocjenjiva. Dio je naše paleontološke zbirke, vrlo dragocjen primjerak. Imamo eksponata iz cijelog svijeta, dok će novi Muzej krapinskog neandertalca u koji se selimo krajem godine biti posvećen samo njemu. Tamo će biti i video nadzor i kamere, sve će biti drugačije dok smo mi, eto, ograničeni sami na sebe - kaže.



- Praksa je takva da tko prvi dođe, obiđe vanjski dio i unutrašnjost i zabilježi sve što je uočio. Nestanak zuba je primijetio muzejski tehničar, a ja sam pozvala policiju. Nemamo ni čuvara. U novom muzeju će raditi i zaštitari - dodala je kustosica, pomalo žalosna što će u crnu kroniku.

Dobro očuvani mamutov zub košta 350 eura

Zubi mamuta relativno se često prodaju na crnom tržištu. Njihova je cijena oko 100-200 eura, a za izuzetno lijepi i dobro očuvani primjerak zuba mamuta može se dobiti i 350 eura, rekao nam je jedan zagrebački antikvar.



Mamuti su na teritoriju današnje Hrvatske živjeli u razdoblju pleistocena (geološko razdoblje koje je počelo prije 1,8 milijuna godina, a završilo prije 12.000 godina). U Zavodu za paleontologiju kvartara HAZU u Zagrebu čuvaju se fragmentrirani ostaci fosilnih kostiju i zuba južnog, stepskog i vunastog mamuta. Također, zubi mamuta čuvaju se i u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. - Riječ je o nekoliko stotina zuba mamuta. Što se tiče veličine zuba, ona ovisi o tome nalazi li se u gornjoj ili donjoj čeljusti. Primjerice, kutnjak mamuta dugačak je oko 25 centimetara, širok sedam do osam, a visine oko 20 centimetara - rekao je mr. Jakov Radovčić iz Hrvatskoga prirodslovnog muzeja.



Prisjetio se kako mu je jedan poznati zagrebački antikvar prije petnaestak godina prodavao zub mamuta.



- Odbio sam to jer sam velik protivnik trgovanja fosilnim ostacima. Mislim da su oni narodno blago i da njima ne treba trgovati - rekao je mr. Radovčić.   Tanja Rudež



Lj. Pavlina/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 17:29