OZBILJNA PRIJETNJA

VIDEO: 'OSTVARILA SE MOJA NAJVEĆA MORA' Opasno i rijetko stvorenje zaustavilo Britanca u naumu da prepliva Atlantik, ostao je djelomično paraliziran

 Facebook

Plivačkom maratoncu i bivšem policajcu Benu Hooperu ostvarila se najgora noćna mora dok je pokušavao ostvariti svoj najveći san - preplivati Atlantski ocean, kad ga je spekla izrazito opasna meduza modri loptaš (Physalia physalis).

38-godišnji sportaš ostao je djelomično paraliziran, poremećenog govora i opasno niskog krvnog tlaka nakon što ga se dohvatila beštija koju ‘od milja’ zovu ‘plutajućom stravom’, piše britanski Mirror.

Hooper je svoj pothvat rušenja svjetskog rekorda da prepliva više od 3.200 kilometara od Afrike do Brazila započeo prije 22 dana. Već je ranije izrazio strah od morskih zvijeri poput morskih pasa i meduza.

O nesreći je obavijestio preko službenog profila na Facebooku: ‘Moja najgora noćna mora se ostvarila. Napao me modri loptaš. Osjetio sam neopisivu i iscrpljujuću bol duž cijele desne strane tijela, od uha do nožnog prsta. Oči su mi se preokrenule. Djelomice sam paraliziran. Govor mi je poremećen. Borio sam se ostati pri svijesti. Krvni tlak mi je bio 80/40 prije nego što su me stabilizirali. Ovo je ozbiljno.’

Liječnici su mu zabranili da 48 sata ulazi natrag u more kako bi detaljno ocijenili njegovo stanje.

Krakovi modrog loptaša mogu narasti preko devet metara i njihov ‘ubod’ može biti smrtonosan za čovjeka. Otrov ove meduze vrlo lako može uzrokovati srčane probleme i u nekim slučajevima nemogućnost disanja.

Kako bi postavio službeni svjetski rekord u plivanju preko Atlantika, Hooper je na avanturu krenuo iz Dakara u Senegalu polovicom studenog, a put je trebao trajati oko četiri mjeseca i završiti u Natalu na sjeveroistoku Brazila. Ideja mu je bila plivati do 12 sati dnevno pri čemu je izračunao da mora unositi oko 12.000 kalorija dnevno kako bi zadržao snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:44