PREPLAŠIO TURISTE

VIDEO: BLISKI SUSRET S LEVIJATANOM Ogromni kit zaplivao je prema brodu i širom razjapio usta...

 Screenshot: YouTube

Prošli tjedan grupa turista u kanadskoj pokrajini Quebec proživjela je blizak susret s ogromnim kitom perajarom. Prilikom izleta na kojem su promatrali kitove, jedna od ogromnih životinja zaplivala je prema brodu i širom razjapila usta na površini tek nekoliko metara od plovila.

Iako su se mnogi uplašili, neki od turista snimili su dva sjajna videa ovog kita koji su momentalno postali hit na YouTube-u.

Neupućeni promatrači bi na prvi pogled mogli pomisliti da je riječ o agresivnoj životinji, ali zapravo se radi o dobroćudnom divu čija se prehrana sastoji od majušnih planktona.

Također, riječ je o drugom najvećem kitu, a samim time i drugoj najvećoj životinji na svijetu - u prosjeku naraste do dužine od 20 metara, ali ulovljeni su primjerci dužine i do 27 metara i težine preko 70 tona.

Zbog svoje vitke linije i velike brzine (mogu "krstariti" morem brzinom većom od 40 km/h) naziva ih se i "hrtovima mora". Žive u skupinama od 5 do 10 jedinki, a pretpostavlja se da ih danas ima između 100 i 120 tisuća diljem svjetskih oceana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:03