NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST

NOBELA DOBILA ALICE MUNRO 'Ona je vladarica suvremene kratke priče'

Kanadska autorica Alice Munro dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. 83-godišnja književnica najpoznatija je po svojim kratkim pričama.

Zadnjih godina je prevođena i u Hrvatskoj gdje je stekla svojevrsni kultni status.

Zbirku priča 'Služba, družba, prošnja, ljubav, brak' u prijevodu Maje Šoljan 2011. godine je objavila izdavačka kuća Ocean More.

Nobelova nagrada za književnost ove se godine dodjeljuje "vladarici suvremene kratke priče", objavio je glasnogovornik Švedske akademije.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, "oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:22