POKOLJ U NAIROBIJU

ZAVRŠENA OPSADA ŠOPING CENTRA Kenijski predsjednik proglasio tri dana nacionalne žalosti

A handout picture taken and released on September 24, 2013 shows Kenyan President Uhuru Kenyatta (C) speaking during a press conference in Nairobi in front of Kenyan Vice President William Ruto (L) following an attack on the Westgate shopping mall in Nairobi. Kenya's president announced that the siege of a Nairobi shopping mall was over, but said losses from the attack by Islamist gunmen were "immense" and at least 67 people had died. AFP PHOTO / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
 AFP

Četverodnevna teroristička opsada šoping centra u Nairobiju je gotova, objavio je kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta na izvanrednoj tiksovnoj konferenciji.

Predsjednik je rekao i kako je u akciji osvajanja centra Westgate ubijeno 5 terorista, a 11 njih je uhićeno. Kenija je, rekao je, "porazila svoje napadače, ali gubici su veliki". Ubijeni su 61 civil i 6 vojnika. Proglašena su tri dana nacionalne žalosti, koja počinju u srijedu.

Kenyatta je rekao i kako se još nekoliko tijela, uključujući i ona terorista, nalaze pod ruševinama dijelova šoping centra koji su se danas srušili zbog požara.

"Obećajem da će krivci za ovo nerazumno uništavanje, smrt, bol i gubitak odogovarati. Ove kukavice izaći će pred lice pravde, kao i njihovi suradnici, bez obzira gdje su", rekao je predsjednik.

I dalje se kao glavne osumnjičenike za napad spominje militantnu skupinu al-Šabab.

Teroristi na Twitteru: 'U napadu nisu sudjelovale žene'

Teroristička skupina al-Šabab objavila je večeras na Twitteru kako u napadu na šoping centar koji su organizirali "nisu sudjelovale žene".

"Imao dovoljan broj mladih muškaraca koji su potpuno posvećni i ne trebamo angažirati naše sestre u ovakvim operacijama", objavio je al-Šabab.

Njihove tvrdnje u suprotnosti su s ranijim medijskim nagađanjima kako je u napadu sudjelovala i čak ga predvodila Britanka Samantha Lewthwaite, "bijela udovica", supruga Germainea Lindsayja, londonskog teroriste koji je ubio 26 ljudi u napadu na podzemnu željeznicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:30