SINDIKATI ZABRINUTI ZBOG PLAĆA

Mrsić: Koeficijente će odrediti povjerenstvo

Zagreb, 130613.Markov trg.Sabor.Redovita sjednica Sabora s raspravom o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o radu. Na fotografiji: Mirando Mrsic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Nezadovoljstvo sindikata zbog promjena koje donose novi zakoni o radu i plaćama, čini se, ovaj put neće pokolebati Vladu. Oba su zakona u proceduri, sljedećih tjedana naći će se na sjednici Vlade, a potom će biti upućeni u Sabor. Ministar rada Mirando Mrsić kaže da je Vladi u interesu da svi sjednu za stol i razgovoraju, ali s reformama se mora ići dalje.

Nakon Zakona o radu, sindikate je uznemirio i prijedlog Zakona o plaćama u javnim službama. Boris Pleša, šef Sindikata državnih i lokalnih službenika, kaže da je zakon tek načelan, definira samo postojanje platnih razreda i stupnjeva unutar njih, ali ne sadrži nijanse, poput koeficijenata iz kojih bi se moglo znati kolika će nekome biti plaća. - Osnovat ćemo povjerenstvo u kojem će biti predstavnici sindikata i ono će odlučivati o tome u koje razrede pripada oko 1500 koeficijenata, odnosno radnih mjesta u javnim službama - objašnjava Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:45