PROIZVODNJA STOJI

Konačno dobre vijesti za Sisak: Na Dan grada potvrđena vijest da je talijanski Danieli kupio sisačku Željezaru

Neslužbeno se doznaje da je postignuta cijena od 30,5 milijuna dolara
 Miroslav Kiš / CROPIX

SISAK - U Sisku je u ponedjeljak popodne, tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada, potvrđena vijest kako je talijanski Danieli kupio je sisačku Željezaru, te da je ugovor o prodaji potpisan. Američki CMC prodao je tvornicu u kojoj je zaustavio proizvodnju prošle jeseni, zbog čega je bez posla ostalo više od tisuću Siščana, a kako neslužbeno doznajemo postignuta je cijena od 30,5 milijuna dolara.

Ugovor o prodaji je potpisan, povrdio nam je predsjednik Gradskog vijeća Siska Veljko Novak, a koliko će radnika novi vlasnik zadržati i kada će biti pokrenuta proizvodnja još je rano za reći. Od Predraga Abramovića, glavnog sindikalnog povjerenika Sindikata metalaca u CMC-u i bivšeg zaposlenika te tvrtke doznajemo kako je vijest o prodaji došla i do bivših radnika Željezare, te da su Talijani bili prije svega zainteresirani za čeličanu i valjonicu cijevi, iz čega proizlazi da će posla biti za oko 170 radnika u čeličani i oko 400 u valjaonici cijevi. Postrojenje hladna prerada, kako dozanajemo, nije prodano Talijanima i za njega su navodno zainteresirani kupci iz Njemačke.

Za kupnju Željezare Sisak kao ozbiljan kandidat spominjana je slovačka Podbrezova, koja je i ranije kandidirala za željezaru, ali neuspješno, te zagrebačka tvrtka CIOS, u vlasništvu Petra Pripuza koji je kupio i splitsku željezaru i koji pored Željezare Sisak ima ljevaonicu željeza I talionicu aluminija te veliko postrojenje za skupljanje i obradu starog željeza, glavne sirovine za proizvodnju čelika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:35