IZBOR NENADA POLIMCA

Najbolji filmovi iz Hrvatske i regije u 2012.

1. Klip

Maja Miloš

Srbija

U Srbiji popljuvan, u Rusiji zabranjen, u Rotterdamu nagrađen, film Maje Miloš nesumnjivo je filmski događaj post-jugoslavije u ovoj sezoni. Moraliste je “Klip” šokirao neuvijenim hard-core prizorima, inscenacijom analnog seksa i obnaženim maloljetnicima. Građansku publiku u Srbiji prestravio je tako što je bez moraliziranja predstavio “neke nove klince” koje zanimaju samo turbo-folk i jebačina. Ali, u svojoj srži “Klip” je strašno tužan i starinski zabrinuti film koji prikazuje naraštaj koji ni u što ne vjeruje, ni za koga ne haje i sa svojim obiteljima nema baš nikakvu komunikaciju. Prošle godine, iz Srbije je stigao film “Tilva roš”, još jedan film o srednjoškolcima izgubljenim u tranziciji, koji sa svojim roditeljima više ni ne govore. Sad je tu i “Klip”. Nakon pet-šest godina letargije u srpskom filmu, čini se da s onu stranu Dunava niče ljuti filmski naraštaj.

2. Ćaća

Damir Čučić

Hrvatska

Nešto što je počelo kao ispovjedno-dokumentarna garažna vježba, pretvorilo se na koncu u najneočekivanijeg i najčudnovatijeg pobjednika Pule u zadnjih četvrt stoljeća. Čučićev i Beaderov “Pismo ćaći” put je u srce tame mediteranskog patrijarhata, film koji se možda sad događa iza nekih vrata u vašem portunu.

3. Ljudožder vegetarijanac

Branko Schmidt

Hrvatska

Nakon što vidite doktore u “Ljudožderu vegetarijancu”, više vam se ni fašistoidni navijači iz “Metastaza” ne čine kao tako loša ekipa. Novi film u suradnji Schmidta i Balenovića bavi se točkom dodira između stupova društva i krimi-taloga, a zbirku doktorskih tračeva Schmidt je ukrotio u zanimljivu, otvorenu dramaturgiju.

4. Ustanička ulica

Miroslav Terzić

Srbija

Ocvali debitant Terzić napravio je film koji se izvrgnuo u fino iznenađenje sezone. Politički triler o istražitelju “tatinom sinu” koji iščačka ratni zločin ima nešto što sliči na Grahama Greenea. Nakon duga vremena “Ustanička” donosi i ozbiljnu Šerbedžijinu filmsku ulogu.

5. Djeca

Aida Begić

Bosna i Hercegovina

Priča o mladoj Sarajki koja se skrbi o problematičnom bratu doživjela je lijepi uspjeh u Cannesu. Kao i u ranijem filmu “Snijeg”, i ovdje se Begić predstavlja kao režiser slike, darovita u inscenaciji, ali doslovna i didaktična u dramaturgiji.

6. Smrt čoveka na Balkanu

Miroslav Momčilović

Srbija

Film popularnog beogradskog scenarista izvrgnuo se u neočekivanog pobjednika “njihove Pule” - novosadskog Cinema Cityja. Ovaj film u jednom kadru kroz crni humor i strogi režijski koncept prikazuje neslavnu stranu “malog čovjeka”.

7. Marijine

Željka Sukova

Hrvatska

Senzacija iz Rijeke: rođakinje Željka Sukova i Nina Violić kanile su snimiti dokumentarac o svojoj babi, a napravile raskalašeni reality, posvetu jednom riječkom susjedstvu i jedinstvenom duhu tog grada.

8. Kruha in iger

Klemen Dvornik

Slovenija

Film o radničkoj obitelji koja potkraj socijalizma putuje iz Velenja u Ljubljanu na TV kviz, priča je o sutonu industrijske kulture i osvitu kulture spektakla. Pametni film slovenskog debitanta od kojeg čekamo još.

9. Izlet

Nejc Gazivoda

Slovenija

“Izlet” je pun tematskih općih mjesta, ali vizualna kultura i odlični glumci izdižu ga iz prosjeka i najavljuju zanimljiv novi redateljski glas.

10. Sonja i bik

Vlatka Vorkapić

Hrvatska

Mnogi su od Vlatke Vorkapić očekivali ambiciozniji kino debi. Ali, ova filmska ekstenzija “Stipe u gostima” dobro izgleda, dobro je napravljena, i očito priča o stvarima koje su hrvatskoj publici važne. Kao i Thompsonovi “Geni kameni”, i “Sonja i bik” je svojevrsno “autanje” prezrenog sela, pa je to vjerojatno tajna zašto je film popularan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:03