DOGOVORENO PROŠIRENJE PLINOVODA

RUSIJA SMANJILA ISPORUKU PLINA Ukrajina ga dobavlja jadranskom rutom iz Hrvatske

 AFP

Nakon što je Rusija smanjila isporuke plina Ukrajini, a Poljska prekinula suradnju s «Neftogazom Ukrajine» zbog povećanja cijene tog energenta, tamošnja agencija UNIAN javlja da su se Kijev i Bruxelles dogovorili o nabavci plina iz Europe koji će Jadranskim plinovodom iz Hrvatske preko Mađarske i Slovačke ići u Ukrajinu. To je za ukrajinsku agenciju izjavio ministra energetike Edvard Stavicki nakon razgovora s europskim čelnicima.

Svega dan ranije, kijevski mediji su javili kako su se Ukrajina, Mađarska i Hrvatska dogovorile o proširenju postojećeg plinovoda kako bi se napravio « jadranski koridor». Doduše , mediji ne navode kolika bi bila protočnost te « plinovodne jadranske rute»

U prvih devet mjeseci, javlja UNIAN, Ukrajina je uvezla iz Europe gotovo 1,5 milijardu kubometara plina, a iz Rusije 2,6 milijardi kubometara. Ukrajina se sve češće okreće uvozu plina kako bi prestala biti ovisna o Rusiji iz koje je do sada kupovala gotovo 80 posto plina. Doduše iz Gazproma optužuju Europu da ionako Ukrajincima samo preprodaje ruski plin. Za sada nema nikakve reakcije iz Gazproma o otvaranju «Jadranskog koridora».

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:42