ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ZVONE NA UZBUNU

PAD HRVATSKE Srozali smo se i na ljestvici konkurentnosti! U isto vrijeme, druge zemlje iz regije se penju

Višegodišnje urušavanje konkurentnosti nastavljeno je i ove godine: u odnosu na 2011. Hrvatska je pala za dodatnih pet mjesta. Prema “Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2012-2013.” Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je završila na 81. mjestu, dok je lani bila na 76. mjestu.

Pritom nije toliko stvar u tome da je Hrvatska nazadovala, kazao je Ivica Mudrinić , predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurerntnost, već u tome da su druge zemlje značajno napredovale.

Od zemalja iz regije najveći skok napravila je Bugarska koja je napredovala s 74. na 62 mjesto, a ove godine Hrvatsku je pretekla i Makedonija koja je zauzela 80. mjesto. Najkonkurentija zemlja u svijetu je Švicarska, a slijede je Singapur, Finska, Švedska, Nizozemska, Njemačka i SAD.

Nove članice EU imaju različite trendove: dok Bugarska bilježi znatan rast, uz Hrvatsku, osjetno su nazadovale Mađarska (60. mjesto) , Crna Gora (72. mjesto) i Albanija (89. mjesto). Najbolje rangirane u regiji su Češka koja je na 39. mjestu i Poljska koja je na 41. mjestu.

- Došli smo do trenutka istine i sada moramo djelovati kao cjelina društva, a ne samo gospodarski segment, sa zajedničkim ciljem osiguranja bolje budućnosti naših građana. Treba nam konzenzus oko razvoja, kazao je Mudrinić na predstavljanju izvješća.

Rezultati istraživanja temelje se na statističkim pokazateljima 2010. i 2011. godine kao i anketama koje su provedene mešu rukovoditeljima tvrtki početkom ove godine, što znači da se mahom odnose na ostavštinu prošle Vlade. Metodologija se temelji na 12 faktora konkurentnosti, a ovogodišnji rezultati pokazuju da je Hrvatska imala značajan pad u ukupnoj kvaliteti infrastrukture i tehnološkoj spremnosti.

Takođet, zabrinjavaju i nalazi u području zdravstva i primarnog obrazovanja, dok visoko obrazovanje, efikasnost tržišta roba i veličina tržišta stagniraju. Zaustavljen je višegodišnji pad ocjene inovativnosti, a zabilježeno i poboljšanje ocjene efikasnosti tržišta rada, no Hrvatska u tim segmentima i dalje zauzima vrlo nisku poziciju, 74. i 106. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:22