ŽIVOT IMIGRANATA

ŠOKANTNI IZVJEŠTAJ Katar izrabljuje strane radnike, žive kao konji u štali, do SP-a 2022. 4.000 će umrijeti!

Nakon što su posjetili radničke kampove u blizini katarskog glavnog grada Dohe, Međunarodna konfederacija sindikata objavila je zapanjujuće izvješće o kršenju radničkih i ljudskih prava u zemlji koja će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Oslanjajući se na podatke iz indijskih i nepalskih veleposlanstava, procijenili su kako bi više od 4000 radnika moglo umrijeti i prije nego što SP počne, ako se okrutan odnos prema radnicima nastavi.

Sindikat naziva Katar državom s 'fasadnom vladom' i tvrdi kako siromašni radnici migranti žive u prljavim uvjetima, rade na nepodnošljivim vrućinama šest dana tjedno i da ih je zasad umro nezapamćen broj.

- Muškarci su nam rekli kako ih tretiraju poput životinja, da žive kao konji u štali i da ih bogati moćnici izrabljuju - tvrdi sindikat.

Ovo izvješće uslijedilo je nakon što je Amnesty International pozvao FIFA-u da riješi problem oko očitog kršenja ljudskih prava za vrijeme izgradnje objekata potrebnih za Svjetsko prvenstvo jer su sada umiješani u 'nered' htjeli oni to ili ne htjeli.

Prošlog je rujna Guardian objavio reportažu o desecima umrlih radnika iz Nepala. Najmanje 44 je iščeznulo, a polovica je umrla od srčanog udara između 4. lipnja i 8. kolovoza 2013. Istraga je otkrila kako migranti, većinom s juga Azije, koji grade infrastrukturu za SP nemaju dovoljno ni vode ni hrane.

U petak je predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, kazao kako organizacija snosi 'neku odgovornost', no kako se ne mogu miješati u radnička prava.

- Odgovornost prvenstveno leži u državi Katar, a potom tvrtkama koje zapošljavaju te radnike - kazao je Blatter dodavši kako se nada da će FIFA pomoći u rješavanju problema kroz nogomet.

Prema izvješću Međunarodne konfederacije sindikata, radnicima je za piće i kupanje ponuđena slana voda, a zaposlenici ih često prisiljavaju da prije nego što odu na odmor ostave 275 dolara kao jamčevinu da će se vratiti.

Više od 2000 indonezijskih djevojaka napušta Katar zbog zlostavljanja, piše u izvješću sindikata koji proziva Katar i FIFA-u da obustave kafala sistem, način sponzorstva koji veže migranta za zaposlenika koji je odgovoran za vizu i pravni status radnika u državi.

Šefovi tako mogu oduzeti radniku putovnicu ili odbiti izdati osobnu iskaznicu kako bi ih mogli držati u 'zarobljeništvu'. Sindikat poziva državu da uspostavi zakone koji garantiraju plaću i pravo kolektivnog pregovaranja za radnike.

- FIFA može promijeniti stvari tako da postavi međunarodna prava kao uvjet Katru za domaćina SP-a 2022. i ukine kafala sistem - napisao je u izvješću Sharan Burrow, glavni tajnik sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:21