PROKUŠANA METODA

Ovo su biljke koje će rasti kao nikad ako im dodate talog omiljenog napitka

 /SHUTTERSTOCK

Topla šalica kave budi nas svako jutro. Daje nam energiju i pokreće dan, no većina nakon što je popije baci talog. Pogrešno, jer ako volite biljke, može vam biti itekako koristan. Evo kako.

Kao sredstvo protiv štetočina

Nema ništa gore od dosadnih štetnika koji uništavaju vaš vrt. Ne brinite, ovdje je jednostavno rješenje za taj problem. Pospite iskorišteni talog kave oko biljaka i cvjetnih gredica i riješit ćete se mrava i puževa. Pomiješajte malo starog taloga sa suhom narančinom korom pa će djelovati još bolje.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao gnojivo

Ako želite da vaše hortenzije, kamelije, azaleje, rododendroni, ruže ili druge biljke koje vole kiselinu rastu, onda je talog kave pravo gnojivo za vas. Pomiješajte talog kave s pokošenom travom, suhim lišćem ili slamom kako biste neutralizirali dio kiselosti oko vaših biljaka. Posipanjem taloga kave oko biljaka tlu dodajete dušik i kalij, a također i magnezij koji je biljkama potreban da bi ostale zdrave. Međutim, treba imati na umu da ovakvo gnojivo ne sadrži dovoljno fosfora i kalcija pa neće biti dobro za cvatnju i plodove. U tom slučaju talogu kave dodajte malo vapna ili drvenog pepela i dobit ćete kompletno gnojivo.

Za kompostiranje

Ako talog kave ne upotrijebite odmah kao gnojivo, stavite ga na kompostnu hrpu. Talog kave odličan je za kompostiranje, jer je bogat dušikom. Samo pazite da ne pretjerate s količinom jer mu je potrebno neko vrijeme da se razgradi u kompostu kako bi mogao djelovati.

Za uzgoj zdravih usjeva mrkve

Ako volite mrkvu i želite je posaditi u svom vrtu, evo što trebate učiniti kako bi ona dobro napredovala. Prije nego što posijete sjeme, pomiješajte ga s malo starog osušenog taloga kave. Na taj ćete način svojim mrkvama dati poticaj od samog početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:35