NAJGLEDANIJI NA NETFLIXU

Jeziva priča o ambicioznim roditeljima, pobunjenoj kćeri i zločinu koji je sve uzdrmao

O iznimno gledanom dokumentarcu "Što je Jennifer učinila" mnogo se govori i zbog navodnog korištenja umjetne inteligencije

Detektiv Bill Courtice u dokumentarcu ‘Što je Jennifer učinila‘

 Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

Jedan od trenutno najgledanijih programa na Netflixu je dokumentarac "Što je Jennifer učinila" ("What Jennifer Did" u originalu). To je drugi uradak o stvarnim zločinima Jenny Popplewell za Netflix, nakon velikog uspjeha njezina filma "Američko ubojstvo: obitelj iz susjedstva" 2020. godine. Priča o Jennifer Pan trenutno je na prvom mjestu lista gledanosti streaming servisa u SAD-u i Kanadi.

Dokumentarac obrađuje zločin koji se dogodio 8. studenog 2010. godine, kada su trojica muškaraca upala u dom jedne obitelji, a sve po narudžbi kćeri. Film gledatelja vodi od jednog do drugog odgovora na mučna pitanja o samom zločinu, o izvršiteljima i žrtvama. Redateljica je koristila inkriminirajuće poruke i snimke razgovora s istražiteljima da prikaže kako je Pan od nadarene djevojčice koja je svirala klavir i sanjala o Olimpijskim igrama postala osuđena zločinka.

Hitna je služba tog 8. studenog primila poziv iz obiteljskog doma u mirnoj rezidencijalnoj četvrti gradića Markhama u Kanadi, gdje živi velika azijska zajednica. Pozivateljica Jennifer Pan rekla je policajcima da je bila kod kuće sa svojim roditeljima kada su tri naoružana muškarca upala u njihov dom i tražila novac. Nju su zavezali, a roditelje ustrijelili pa pobjegli s mjesta zločina.

image

Detektiv Bill Courtice u dokumentarcu ‘Što je Jennifer učinila‘

Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

Njezina majka Bich Ha preminula je odmah, no otac Huei Hann Pan nekim je čudom preživio, ali je bio u kritičnom stanju. Iako su u prvom trenutku pretpostavili da su kriminalci nasumce odabrali dom obitelj Pan, istražitelji su s vremenom postali sumnjičavi. Pitali su se koja je bila prava uloga Jennifer Pan u strašnom događaju zbog mnogih detalja koji su izlazili na svjetlo dana. Primjerice, susjedova kamera snimila je tri muškarca kako ulaze u kuću bez upotrebe sile.

Pan je u vrijeme zločina sa svojim roditeljima. Lagala im je da je maturirala i krenula na koledž. Išla je toliko daleko da je fotošopirala dokumente s ocjenama i za studentski kredit. Zavarala je sve oko sebe tvrdeći da studira na Sveučilištu Toronto Metropolitan. Ponekad je čak molila roditelje da je voze na predavanja.

Njezin je otac želio da Pan postane farmaceutkinja, majka je sanjala karijeru pijanistice za svoju kćer. Jennifer je željela nešto sasvim drugo. Vrijeme je provodila s dečkom Danielom Wongom, dilerom droge s podebljim dosjeom. Roditeljima se veza nije sviđala, a kada su doznali za njezinu muljažu sa studijem, zabranili su joj da se viđa s njim.

Tada je, tvrdi se u dokumentarcu, Jennifer zatražila od Wonga da joj pomogne organizirati ubojstvo roditelja. Željeli su da ubojstvo izgleda kao provala koja je krenula po zlu, a Jennifer bi bila svjedokinja. Unajmili su ubojitu trojku - Davida Mylvaganama, Lenforda Crawforda i Erica Cartyja.

Detektivi su na kraju raspetljali mrežu laži koje im je servirala Jennifer. Kada se njezin otac probudio iz kome, otkrio je da mu se činilo da njegova kći poznaje ljude koji su im provalili u kuću. Ona je na kraju priznala da je unajmila ubojice te im ostavila nezaključana vrata da bez problema mogu ući u dom njezinih roditelja. Tvrdila je da je i sama bila meta naručenog ubojstva, a deset mjesci poslije tražila je nekoga da ubije njezine roditelje.

image

Detalj iz dokumentarnog filma ‘Što je Jennifer učinila‘

Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

U siječnju 2015. dobila je kaznu doživotnog zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 25 godina. Kažnjena je za ubojstvo prvog stupnja i pokušaj ubojstva. Wong, Mylvaganam i Crawford dobili su jednake kazne, a Eric Carty, nakon ponovljenog suđenja, dobio je 18 godina zatvora.

Jennifer izdržava doživotnu kaznu u ženskom zatvoru Grand Valley u Kitcheneru, no njezino vrijeme na sudu nije završilo. U svibnju prošle godine Prizivni sud Ontarija poništio je osudu za ubojstvo prvog stupnja s Pan i troje suoptuženih, a presude za pokušaj ubojstva su ostale. U obrazloženju sud je rekao da sudac na prvom suđenju nije dao poroti mogućnost da izabere osudu za ubojstvo drugog stupnja i ubojstvo iz nehata. Vrhovni sud Kanade još nije odlučio o ovoj žalbi.

U filmu se mnogo govorio o Jenniferinu ocu, Huei Hann Panu. On je svjedočio na suđenju. Rekao je da je bio pogođen u glavu, a kada se osvijestio, vidio je da mu je supruga mrtva. Svjedočio je i kako su ubojice razgovarale s njegovom kćeri i kako mu se činilo da se poznaju.

image

Detalj iz dokumentarnog filma ‘Što je Jennifer učinila‘

/Netflix

- Nisam mogao čuti što govore, no razgovarali su smireno - rekao je otac, koji je danas umirovljenik u kasnim 70-im godinama života i živi vrlo povučeno. Kćeri je zabranjen bilo kakav kontakt s njim, a sve kontakte s njom prekinuo je i mlađi brat Felix.

Ovaj je slučaj jako uzdrmao azijsku zajednicu u Kanadi. Obitelj Pan etnički su Kinezi koji su 1979. godine iz Vijetnama kao izbjeglice stigli u Kanadu i izgradili udoban život. Imali su golema očekivanja od svoje djece i silne ambicije za njih. Otac je bio pravi "tigar tata", a majka ga je slijedila u stopu. Jennifer je svirala klavir i flautu od četvrte godine, trenirala klizanje svakodnevno i non-stop bila pod strogom kontrolom roditelja. Kako su poslije pisali mediji, "pukla je pod pritiskom tuđih ambicija" što je u kombinaciji s pohlepom za novcem dovelo je do strašnog zločina.

Ovaj dokumentarni film, osim temom, privukao je pozornost i zbog otkrića da su u njemu korištene slike Pan koje su stvorene uz pomoć umjetne inteligencije. To izaziva brojna pitanja: ideja upotrebe umjetne inteligencije u dokumentarcu još je strašnija od njezina korištenja u fikciji. Iako je izvršni producent Jeremy Grimaldi za "Toronto Star" negirao da su je koristili, sumnje ne prestaju. Grimaldi je rekao da su nepravilnosti na slikama posljedica korištenja programa za uređenje fotografija s ciljem da se "zaštiti izvor fotografija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:12