CRNI DUH

Fascinantno biće: Ova riba je noćna ‘ptica‘, a komunicira i lovi stvaranjem električnog polja

Ovo slatkovodno biće može se vidjeti u postavu Akvarija Pula

Crni duh

 Aqua Press/afp/profimedia

Iz pulskog akvarija objavili su kako u njihovom slatkovodnom postavu pliva i riba koja je poznata kao crni duh (Apteronotus albifrons). Ova fascinantna noćna riba detektira lovinu s pomoću električnog organa i receptora te je iznenadi svojim neuobičajenim kretanjem unatrag.

Ona, naime, oko sebe stvara slano električno polje, a sve to kako bi pronašla hranu. No, to joj služi i za komunikaciju s pripadnicima svoje vrste. Ove su ribe gotovo pa posve slijepe, tako da su morale pronaći drugačiji način komunikacije.

Zahvaljujući obliku tijela nalik nožu i neobičnom sustavu produžene analne peraje koja titra naprijed-natrag, crni duh također može brzo mijenjati smjer plivanja i brzinu ili pak lebdjeti u gotovo nepomičnom položaju.

Prirodno stanište crnog duha je Amazona i njeni pritoci. Kad živi u akvariju potreban joj je veliki prostor, a tamo mora biti dosta skrovitih mjesta. Riječ je o noćnom stvoru, pa je se preko dana rijetko viđa, no vlasnici kažu kako je se može naučiti da jede iz ruke ili odmara na njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:03