ZAŠTITITE PRIVATNOST

Google nas stvarno prisluškuje: Evo kako isključiti postavku kojom se spremaju naše audio snimke

Tvrde da slušaju samo isječke razgovora kako bi ‘poboljšali svoje tehnologije za prepoznavanje zvuka‘

Google, ilustracija

 Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Na računima Googleovih korisnika postoji skrivena stavka koja mu dopušta da korisnicima snima glasove, za korist drugih korisnika, piše Daily Mail.

Google sprema audio snimke za vrijeme korištenja interneta i nekih aplikacija, kao i verbalne interakcije putem Tražilice i Karti, koje koristi kako bi ‘razvio i poboljšao svoju tehnologiju prepoznavanja zvuka‘.

Međutim, stručnjak je nedavno podijelio način kojim možete spriječiti Google da bilježi aktivnost vašeg pametnog telefona. Korisnici moraju poništiti odabir opcija u ‘Podacima i privatnosti‘, za koje tvrdi da će Googleu blokirati pristup vašem mikrofonu i kameri.

Poduzetnik Jeffrey Castillo objavio je video na Instagramu, objašnjavajući da korisnici mogu isključiti ovu funkciju tako da odu u aplikaciju Google i kliknu na ‘Upravljajte svojim računom‘.

Tamo odaberite karticu na vrhu ‘Podaci i privatnost‘ i skrolajte prema dnu, nakon čega ćete vidjeti ‘Postavke povijesti‘. Odaberite odjeljak ‘Aktivnost na webu i u aplikacijama‘, za koji ćete vidjeti plavu kvačicu.

Nakon što kliknete i pomaknete zaslon prema dolje, trebali biste primijetiti da postavka glasovne i audio aktivnosti ima plavu kvačicu - poništite tu oznaku kako biste zaustavili Googleovo slušanje.

image

Postavka ‘Uključi glasovne i audioaktivnosti‘

/Screenshot

Način na koji Google nastavlja hvatati razgovore verbalna je verzija tražilice i svaki put kada primi naredbu ‘Hey Google‘, stvara isti učinak kao otvaranje prozora preglednika.

- Kada je ova postavka glasovne i audio aktivnosti isključena, audiosnimke glasovnih interakcija s Google pretraživanjem, Asistentom i Kartama neće se spremati na vaš Google račun, čak i ako ste prijavljeni, podijelio je Google.

- Ako isključite ovu postavku glasovne i audio aktivnosti, prethodno spremljeni audiozapis se ne briše. Svoje audio snimke možete izbrisati u bilo kojem trenutku.

image

Google karte, ilustracija

My Kea/alamy/alamy/profimedia/My Kea/alamy/alamy/profimedia

Google tvrdi da sluša samo isječke razgovora kako bi pokupio ‘riječi za aktivaciju‘ za koje je programiran da ih prepozna, što mu omogućuje da odgovori na glasovne naredbe. Iako Google i druge tvrtke poput Amazona i Applea tvrde da njihovi pomoćni uređaji, uključujući Alexu i Siri, samo slušaju naredbe i stvari bitne za marketing, stvarnost je da to još uvijek predstavlja veliki problem za privatnost. Ako kibernetički kriminalci pristupe vašem računu ili pristupe vašim pametnim uređajima, mogli bi preslušati telefonske snimke i ukrasti informacije iz Googleovih pohranjenih podataka.

Ostali koraci koje možete poduzeti da biste se zaštitili uključuju provjeru aplikacija koje preuzimate kako biste bili sigurni da su iz službenih trgovina, a ne trećih strana koje bi mogle sadržavati zlonamjerni softver te pregled dopuštenja aplikacija kako biste isključili pristup mikrofonu vašeg telefona.

Norton, aplikacija za kibernetičku sigurnost, predložila je da ljudi izbrišu svoju povijest glasovnih zahtjeva kako ne bi bilo memorije vaših razgovora, upotrijebili VPN za šifriranje vaših podataka kako im treće strane ne bi mogle pristupiti i održavali vaš softver ažuriranim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:47