RAT U UKRAJINI

Sve veća drama na bojištu, 30.000 ruskih vojnika osvaja teren, jedan od ključnih ljudi SAD-a hitno stigao u Kijev

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je priznala da ruske snage napreduju u ofenzivi na sjeveroistoku regije

Prizor s fronte u Ukrajini i Antony Blinken

 Profimedia/Afp/

Borbe u Ukrajini nastavile su se u utorak u sjeveroistočnoj oblasti Harkiv, gdje je ruska vojska pokrenula ofenzivu i zauzela desetke četvornih kilometara, dok Kijev tvrdi da je ojačao obranu tog područja.

Ruske snage prešle su granicu u petak i napadaju u smjerovima Lipci i Vovčansk, dva lokaliteta koja se nalaze oko dvadeset odnosno pedesetak kilometara sjeveroistočno od Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je priznala da ruske snage napreduju u ofenzivi na sjeveroistoku regije.

Predsjednik Volodimir Zelenski ipak je u utorak navečer u svom obraćanju uvjeravao da Kijev izvodi "protunapade" i da je sektor ojačan. "Uništavamo pješaštvo i opremu okupatora", rekao je.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti također su primijetile "neprijateljske aktivnosti", odnosno "diverzantske skupine" i "udare", u drugim pograničnim regijama Sumi i Černigiv, u sjevernoj Ukrajini.

Više od 30.000 ruskih vojnika napada Harkiv

Drugdje, na nekoliko područja izloženih "intenzivnoj neprijateljskoj vatri" na smjerovima Kramatorsk i Pokrovsk na istoku zemlje, "modificirani su položaji ukrajinske vojske" kako bi se "spasili životi naših branitelja", objavio je u ponedjeljak navečer ukrajinski glavni stožer u priopćenju na Facebooku.

U intervjuu za AFP, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko procijenio je da "više od 30.000" ruskih vojnika napada regiju Harkiv.

No, istaknuo je i da zasad nema "prijetnje" za grad Harkiv, udaljen tridesetak kilometara od sukoba, a koji je prije ruske invazije imao gotovo milijun i pol stanovnika.

image

Evakuacija civila u oblasti Harkiv

Roman Pilipey/Afp

Ranije u ponedjeljak, guverner regije Oleh Sinjehubov rekao je da je više od 30 mjesta pogođeno ruskom topničkom i minobacačkom vatrom.

Iznio je i podatak da su s tog područja evakuirana 5762 civila. Planiran je odlazak još oko 1600 ljudi, unatoč "prilično kompliciranoj situaciji", rekao je Sinjehubov.

Prema Telegram kanalu DeepState, bliskom ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspjeli zauzeti pojas od oko 70 četvornih kilometara u regiji Lipci i još jedan od 34 četvornih kilometara prema Vovčansku.

Ukrajinske vlasti tjednima su upozoravale da bi Moskva mogla pokušati napasti sjeveroistočne granične regije Ukrajine, suočene s kašnjenjem zapadne pomoći i manjkom vojnika.

S tim u vezi, Sjedinjene Države uvjeravaju da će učiniti "sve što je u njihovoj moći" kako bi brzo opskrbile Ukrajinu oružjem, rekao je u ponedjeljak Jake Sullivan, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena.

Ovaj ruski napredak dolazi u trenutku iznenadne smjene ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, nakon dvije godine sukoba u Ukrajini bez jasnog ishoda.

image

Antony Blinken na putu za Kijev

Brendan Smialowski/Afp

Ukrajinci pojačali udare na energetsku infrastrukturu

"Ovo je još jedan pokazatelj Putinove očajničke želje da nastavi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, unatoč činjenici da on predstavlja značajan teret za rusko gospodarstvo i nanosi velike ljudske gubitke ruskim vojnim snagama", komentirao je Vedant Patel, glasnogovornik State Departmenta.

Novi ruski ministar Andrej Belousov po obrazovanju je ekonomist i - poput Šojgua kada je imenovan na tu dužnost 2012. - nema vojno iskustvo.

Unutar Rusije i na okupiranim područjima Ukrajine, Ukrajinci su pojačali udare, posebice na energetsku infrastrukturu.

Najmanje četiri osobe su poginule, a devet je ozlijeđeno u ponedjeljak u bombaškim napadima za koje se okrivljuje Ukrajinu u okupiranoj regiji Lugansk i u ruskoj regiji Kursk, objavile su ruske vlasti.

Ukrajina je također u ponedjeljak tvrdila da je pogodila naftni terminal i električnu trafostanicu u regijama Belgorod i Lipetsk, u zapadnoj Rusiji, nedaleko od ukrajinske granice.

Blinken stigao u Ukrajinu

Američki državni tajnik Antony Blinken doputovao je u utorak u Kijev u prvi posjet Ukrajini visokog američkog dužnosnika otkako je Kongres prošlog mjeseca odobrio dugo odgađani paket vojne pomoći toj zemlji u iznosu od 61 milijarde dolara.

Prethodno nenajavljeno putovanje ima za cilj pokazati američku solidarnost s Ukrajinom dok se ona bori protiv teškog ruskog bombardiranja na svojoj sjeveroistočnoj granici.

Blinken, koji je stigao u Kijev vlakom u utorak rano ujutro, nada se da će "poslati snažan umirujući signal Ukrajincima koji su u vrlo teškom trenutku", rekao je američki dužnosnik koji je, pod uvjetom anonimnosti, izvijestio novinare o Blinkenovu posjetu.

"Tajnik je došao razgovarati o tome kako će naša dodatna pomoć pomoći ojačati njihovu obranu (i) omogućiti im da preuzmu inicijativu na bojnom polju", rekao je dužnosnik.

Topništvo, projektili dugog dometa poznati kao ATACMS i sustav protuzračne obrane koje je odobrio predsjednik Joe Biden 24. travnja, već su dijelom poslani ukrajinskim snagama, rekao je dužnosnik.

Blinken će nastojati uvjeriti ukrajinske dužnosnike, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, u trajnu podršku SAD-a i održati govor usmjeren na budućnost Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Već mjesecima ruske snage polako napreduju, uglavnom u regiji Donjeck na jugu, zahvaljujući značajnoj prednosti u ljudstvu i streljivu, prenosi Reuters.

U ponedjeljak je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da Washington pokušava ubrzati "ritam isporuka" oružja Ukrajini kako bi joj pomogao da preokrene situaciju na bojištu.

"Odgoda je stavila Ukrajinu u rupu i mi im pokušavamo pomoći da se iskopaju iz te rupe što je brže moguće", rekao je Sullivan, dodajući da će ovaj tjedan biti najavljen novi paket oružja.

Rusija sada kontrolira oko 18 posto Ukrajine i sve više napreduje nakon neuspjele prošlogodišnje kijevske protuofenzive.

Moskovske vojne snage ušle su u petak u Ukrajinu u blizini njezina drugog najvećeg grada Harkiva, otvarajući novu, sjeveroistočnu frontu u ratu koji se već gotovo dvije godine uglavnom vodi na istoku i jugu. Napredovanje bi moglo odvući dio oslabljenih ukrajinskih snaga s istoka, gdje je Rusija napredovala.

“Oni (Rusi) očito bacaju sve što imaju na istok”, rekao je američki dužnosnik.

Dodao je kako će ekonomske i političke reforme koje provodi Kijev utrti put toj zemlji da se pridruži Europskoj uniji i na kraju NATO-u.

Dok obrambeni savez predvođen SAD-om vjerojatno neće uskoro primiti Ukrajinu, pojedine članice sklapaju bilateralne sigurnosne sporazume s Kijevom. Pregovori o američko-ukrajinskom sporazumu su "u završnoj fazi" i zaključit će se prije summita NATO-a u srpnju u Washingtonu, rekao je američki dužnosnik.

Grupa sedam bogatih zemalja potpisala je zajedničku deklaraciju na summitu NATO-a u Vilniusu u srpnju prošle godine obvezujući se uspostaviti "dugoročne sigurnosne obveze i aranžmane" s Ukrajinom o kojima bi se bilateralno pregovaralo.

Kijev kaže da bi dogovori trebali sadržavati važne i konkretne sigurnosne obveze, ali da sporazumi ni na koji način neće zamijeniti njegov strateški cilj pridruživanja NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 17:05