BENEFITI VINA ZA ZDRAVLJE

Čaša vina na dan kao eliksir života

 
 Getty Images

Vino je ukusno, pitko i fino, a njegova konzumacija može utjecati pozitivno na naše zdravlje. Naravno, ne govorimo o tome da se treba opiti toliko da ne znate za, ali čaša (ČAŠA!) vina tu i tamo itekako dobro djeluje na mozak.

Brojna istraživanja ukazuju na to kako jedna čaša vina dnevno stimulira mozak na jednak način kao i matematički zadaci. Naime, ispijanje vina potiče veći rad mozga od bilo koje druge aktivnosti, a sve to se događa zbog ''procesuiranja'' okusa vina.

Vino je povezano i sa starenjem. Sastojak resveratrol iz crnog vina s proteinom potiče rad gena koji štite tijelo od bolesti povezanih sa starenjem. Čaša vina na dan pomaže i kod zdravlja srca jer ono proširuje arterije i povećava cirkulaciju krvi što utječe na smanjenje pojave ugrušaka u krvi koji mogu oštetiti srce. Također, vino povećava nivo HDL-a, dobrog kolesterola u krvi i sprečava pojavu lošeg kolesterola koji uništava stijenke arterije.

Mature women enjoying a glass of wine, having fun and laughing together at city restaurant
Getty Images

Umjerena konzumacija crnog vina smanjuje i rizik od srčanih bolesti kod bolesnika koji pate od dijabetesa tipa 2. Osim toga, crno vino snižava razinu šećera u krvi, a prema nedavno provedenim istraživanjima, rezervatrol iz crnog vina može uništiti stanice raka u gušterači. Ne manje važno, no rezervatrol ne uništava samo maligne stanice nego štiti zdravo tkivo od štetnih učinaka zračenja.

S godinama naše kosti postaju slabije, a u slučaju osteoporoze, dolazi do gubitka tvrdoće kostiju, one postaju lomljive i spužvaste. Doskočite ovom problemu s čašom vina koje će vašem organizmu pružati dovoljno minerala koji održavaju optimalnu koštanu masu.

Ako vas muči visoki tlak, popijte čašu vina! Crno vino snižava visoki krvni tlak te će vam pomoći da se opustite i riješite stresa.

Two glasses of white and red wine with food at sunset, toned
Getty Images/iStockphoto

Za sam kraj, činjenica je kako vino sadrži alkohol, a taj isti alkohol ima antibakterijska svojstva. Svakodnevno umjereno konzumiranje vina povezano je s manje problema sa želučanim upalama i infekcijama te reguliranom probavom, a pozitivno djeluje i na pojavu žučnih kamenaca.

VINSKE REGIJE EUROPE iz ponude INTERSPAR-a

Naravno, ne možemo dovoljno naglasiti kako je umjerenost ključna. Stoga, nemojte pretjerivati kako ne bi naškodili svojoj jetri, ali čaša vina na dan je zdrava!

Vrhunska vina za potpuno uživanje i relaksaciju pronađite u INTERSPAR ponudi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:41