Koliko puta ste čuli da se uz ribu nikad ne poslužuje crno vino, ali vama baš odgovara? Niste jedini, ali kod odabira vina uz određena jela postoje neka pravila koja je korisno znati. Najbitnija stavka jest da se vino i hrana međusobno nadopunjuju te potiču okuse.
Za sam početak dobro je pratiti najosnovnija pravila kod odabira vina uz hranu, a ona zaista nisu komplicirana. Slijed je zapravo dosta logičan, uz lagano jelo ide lagano vino, a uz teško jelo ide jako vino. Nastavno, uz kiselkasta jela idu kiselkasta svježa vina, dok uz bijelo meso ili kuhanu ribu idu bijela vina.
Školjke i rakovi najbolje pašu uz neutralna bijela vina, dok tamna mesa, divljač ili pečena riba idu uz crna vina. Slatka jela i deserti nadopunjuju se uz desertna vina ili pjenušci, dok uz kavu idu likeri, konjak i slična pića.
U praksi bi to značilo kako uz predjela nećete pogriješiti poslužite li suho, polusuho, lagano slatko bijelo vino, ali primjerice uz pršut i suhomesnate proizvode možete poslužiti i rose. Bijela vina idu i uz jela na bazi ribe, ali i uz guste juhe.
Pržena ili pohana jela odlično pašu uz crno vino, baš kao i bijelo meso i ono lagano ispečeno na roštilju koje možete upotpuniti s crnim suhim i mladim vinom. Ako se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbježna su izrazito puna i jaka, stara robusna vina.
Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i pjenušavih vina. Ako se radi o voću ili čokoladi, bijelo slatko, pjenušac i likerski rose neizbježan su izbor.
Uz voće se poslužuju i slatki bermet te likersko crno staro slatko vino. Slastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuhim pjenušcima i aromatičnim slatkim vinima.
Stoga, dobar tek i živjeli!