H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama, Rovinj, 18. – 21. travnja 2018.

 

Rovinj, 19. travnja 2018. – „Impresivni su broj i snaga domaćih i inozemnih znanstvenika u segmentu vodnog gospodarstva. Brojke koje sam zatekao dolaskom u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike govore u prilog tome da definitivno postoji prostor za pomak u kontekstu bavljenja vodom u gospodarskom sektoru Hrvatske. U ovom trenutku 86 posto naših kućanstava priključeno je na sustav javne opskrbe s perspektivom od 94 posto u budućnosti, no kada govorimo o sustavu odvodnje, tu smo na 47 posto priključaka", istaknuo je to ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić otvarajuci kongres H2O Summit u Rovinju te dodao da Hrvatska ima sustav koji mora unaprijediti i koji mora biti još dostupniji građanima.

promo

U pozdravnom govoru predsjednik kongresa Goran Granić spomenuo je nedavni incident u Slavonskome Brodu, ističući da je on pokazao i druge strane medalje i dimenzije voda jer "voda može biti tragedija, ugroza i pogibelj".

"S druge strane, ona je naša hraniteljica i izvor života. Čisti nas, s vodom postajemo kršćani, inspiracija je umjetnicima", poručio je Granić i dodao kako se o vodi mora raspravljati i razgovarati mudro, ponizno i zahvalno.

Kako je rečeno na otvorenju, u središtu zanimanja je očuvanje vodnih resursa te unaprjeđenje znanja o zaštiti voda i samoj njihovoj zaštiti te u konačnici i dugoročna promjena duhovnog odnosa prema vodi.

Predsjednik Znanstvenog odbora tog kongresa Vladimir Andročec istaknuo je kako je cilj H20 Summita edukacija kako bi svi zajedno, kako je rekao, "bolje upravljali vodnim resursima".

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je među ostalim da je nadogradnja sustava za grad Karlovac danas jedan od strateških projekata Republike Hrvatske.

Voda je u preambuli Agende 2030. proglašena najvažnijim resursom na Zemlji, pa se na ovaj način Grad Rovinj kao domaćin skupa H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama, brendira kao destinacija koja proaktivno podupire i potiče održivost kao temeljni zamašnjak našeg društva.

promo

Prigodom svečanog otvaranja nazočne su pozdravili i Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja, Valerio Drandić, izaslanik župana Istarske županije, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a Hrvatska i Mara Pavelić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Ovogodisnji H2O SUMMIT - medjunarodni kongres o vodama, najznacajniji forum te vrste u ovome dijelu Europe okupio je 250 sudionika iz 17 zemalja s 3 kontinenta.

Nakon svečanog otvaranja pomocnica Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Elizabeta Kos moderirala je „high level“ panel u kojem su sudjelovali Pablo Bereciartua, argentinski državni tajnik za infrastrukturu i vodu, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Jose Luis Inglese, izvršni direktor argentinske kompanije za vodovod i kanalizaciju te Danko Biondic iz Hrvatskih voda.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora. Iako imamo velike resurse vode, moramo ih čuvati i pažljivo trošiti kako bismo ih zadržali i u budućnosti.

Projekt ima regionalnu i međunarodnu razinu te uključuje zemlje iz središnje i jugoistočne Europe, ne samo kao sudionike već i kao aktivne partnere.

Vrhunski eksperti iz Nizozemske, SAD-a, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Hrvatske do subote će u Rovinju raspravljati o glavnim trendovima u gospodarskim granama temeljenima na iskorištavanju vodnog bogatstva. Zaštita voda, no isto tako i zaštita od voda, aktualne su teme koje kongres ima u svom fokusu i o kojima će se kritički razgovarati od danas do subote u Rovinju.

promo

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, skup podupiru Hrvatske vode, HEP te niz ostalih partnera koji su vezani uz vodu kao jednu od najbitnijih tema naše svakodnevice : Istarska županija, Hrvatsko društvo za zaštitu voda, IHE Delft institut/ Nizozemska, IWA/Velika Britanija, SIWI/Švedska, Hrvatski geološki institut, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Hrvatska akademija tehničkih znanosti, EBRD Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, Građevinski fakultet, Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Program Sava, Freewa project , Asio, Hidrokonzalt projektiranje , Campbell Scientific Inc., SAD , Delta Tech i Hydromat, te agencija ATI kao tehnički organizator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:20