ZIMSKI ODMOR IZ SNOVA

Isplanirajte zimski odmor u Obertauernu. Evo što sve trebate znati o skijalištu na kojem uvijek ima snijega

 

Iako se to možda ne bi dalo zaključiti prema trenutnim temperaturama, sezona zimovanja i skijaških odmora samo što nije počela, a mi vam donosimo sve što trebate znati da isplanirate najbolji ovogodišnji odmor - zimovanje u austrijskom Obertauernu. To je austrijsko skijalište, udaljeno manje od četiri sata vožnje od Zagreba, među omiljenim zimskim destinacijama Hrvata. Sezona snijega traje od listopada do svibnja, a ni prvi snijeg već u rujnu nije ništa neobično.

Izvan skijaške sezone, turističko mjesto na obroncima Rädstadter Tauerna, podlanca centralnih istočnih Alpa, jugoistočno od Salzburga, ima samo tri i pol tisuće stanovnika. U mjesecima skijaške sezone ta se brojka redovito upeterostruči. Obertauern se često opisuje kao “snježna zdjela Austrije” jer je smješten u kotlini na 1700 metara nadmorske visine, sa okruženoj strmim alpskim vrhovima. Skijaši ga obožavaju jer je Valamar Obertauern s četiri zvjezdice jedan od onih hotela gdje ste, čim izađete, praktički na skijaškoj stazi. Hotelski gosti, naime, imaju izravan pristup skijaškoj stazi i žičarama, pa su svi vrhunski sadržaji skijališta i poznata après-ski ponuda nadohvat ruke. Osim izvrsne lokacije, hotel nudi sve što je potrebno velikim i malim skijašima - od skijaških ulaznica i popusta za školu skijanja dostupnih na recepciji do spremišta za skije i najma vrhunske opreme. U blizini je i snježni park za daskaše i skijaše slobodnim stilom.

Više od 100 kilometara staza

Obertauern je geografski idealno pozicioniran za skijanje i druge zimske sportove. Zbog iznimne mikroklime snježne su padaline vrlo česte i obilne. S dolaskom zime Obertauern se pretvara u nesvakidašnju scenografiju u kojoj vrhovi djeluju kao da su nadohvat ruke, a granica između neba i zemlje kao da nestaje u lepezi nijansi od snježnobijele do duboke modre boje. Idealni klimatski i geografski uvjeti Obertauern određuju kao jedno od najpopularnijih austrijskih skijališta. Mjesto se od šezdesetih godina prošlog stoljeća počelo razvijati kao turističko središte. Tada su, uostalom, prirodne ljepote Obertauerna iskoristili i legendarni Beatlesi, koji su tamo snimali dijelove filma “Help!”.

U međuvremenu je u okolici Obertauerna uređeno više od 100 kilometara skijaških staza različitih razina zahtjevnosti i ukupno 26 žičara. Staze su na padinama u rasponu od 1740 pa sve do 2526 metara nadmorske visine i čine svojevrsni amfiteatar koji okružuje planinsku cestu sa svih strana. Bez obzira na skijašku vještinu, u Obertauernu ćete sigurno naći stazu po svojoj mjeri, od početničkih padina na kojima će vaši klinci prvi put pokušavati održati ravnotežu na skijama do najstrmije skijaške staze u Austriji.

Valamar Obertauern u centru

Kako su entuzijasti zimskih sportova polako otkrivali Obertauern, tako se razvijalo i lokalno ugostiteljstvo. Gastronomska ponuda danas je na razini koja može ispuniti sva očekivanja - od kolibica u kojima gosti mogu ugrijati ozeble prste čašom kuhanog vina s cimetom i zalogajnica s toplim lokalnim specijalitetima do profinjenih restorana s vrhunskim vinima. Jedan takav je i show cooking restoran i wine bar hotela Valamar Obertauern, smještenog na mirnoj lokaciji u središtu mjesta, koji nudi kombinaciju lokalne, mediteranske i međunarodne kuhinje. Osim vrhunskog restorana, od dodatnih sadržaja novog Valamarova hotela gostima je na raspolaganju i wellness centar u kojem se, nakon adrenalinskih pustolovina na stazama, mogu potpuno opustiti u finskoj, turskoj ili infracrvenoj sauni, odmoriti uz masažu ili naprosto uživati u toplom čaju pokraj kamina. U Valamar Obertauernu gostima su na raspolaganju 82 smještajne jedinice s pogledom na snježne vrhove, a u hotelu istodobno može boraviti 296 gostiju. Svoj odmor u Obertauernu možete rezervirati ovdje.

Sve o skijaškoj sezoni 2018./2019. u Obertauernu

Kako stići u Obertauern:

Vožnja od Zagreba do Obertauerna traje malo manje od četiri sata, uz očekivani trošak od oko 70 eura. Cijelu rutu pogledajte ovdje. Moguće je doputovati i željeznicom do Radstadta pa autobusom do Obertauerna. Najbliži aerodrom, zračna luka Salzburg, udaljen je 90 kilometara.

Trajanje sezone: od 21. studenog do 1. svibnja

Smještaj: 150 hotela, motela, apartmana i šest hostela za mlade, različitih cjenovnih kategorija. Provjerite Valamar Obertauern

Žičare: 26 žičara ukupnog kapaciteta 50.000 ljudi na sat

Staze: 100 kilometara staza - 61 kilometar plavih, 35 kilometara crvenih i 4 kilometra crnih

Cijena ski-passa: jednodnevni 29 eura za odrasle, a 14,50 eura za djecu. Cijeli cjenik pogledajte ovdje

Sadržaji za djecu: Tauern round ski-tura za djecu i tinejdžere, Bibo bear ski-park za djecu, Maro klub u hotelu Valamar Obertauern

Obavezno doživite i isprobajte: tradicionalno lokalno piće Gamsmilch, kušanje vina u wine baru hotela Valamar Obertauern, adventski sajam, nastupe DJ-a, ture na krapljama, klubove Luerzer Alm i Latsch'n Alm

Hotel Valamar Obertauern: 82 smještajne jedinice, 420 četvornih metara spa i wellness centra, besplatno parkiranje u garaži, maksimalna popunjenost: do 296 gostiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:49