Jeste li ikad zaista upoznali Slavoniju?

Kada čujete riječ Slavonija, koje su prve tri asocijacije koje vam padnu na pamet? Dok odgovarate na ovo pitanje, naša se dva kotača još nisu ohladila od uzbudljivih vožnji po Požeško-slavonskoj županiji. Odsad za nju u naše prve tri asocijacije zauvijek upisujemo vožnju biciklom, odmah uz kulen i bećarac.

Na istoku Hrvatske sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i Pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Iznimno zanimljiv geografski izgled duguje svojim planinama i gorama koje ju okružuju, Psunju, Papuku, Krndiji, Požeškoj gori i Dilju, ravnicama koje se s tim gorama izmjenjuju te rijekama koje ju presijecaju. Najbolji način da je doživite i upoznate jest njezinim biciklističkim putovima koji po obroncima njezinih gora, u njihovom podnožju i drugim predjelima oduševljavaju mirom, prirodom i zanimljivostima.

promo

Što se krije iza slavonskih zavoja?

Spuštate se niz cestu koja prolazi kroz sve nijanse zelenila rastočenog po slavonskim šumama i baš kada se niste nadali, stiže uzbudljivi uspon. No, kada kao cilj postavite jednu od mnogih atrakcija ili restorana s domaćom slavonskom kuhinjom koje se nalaze na biciklističkim rutama ovoga kraja, tada vam nepredvidivost Slavonije postaje još draža. Požeško-slavonska županija visoko se uzdiže na popisu privlačnih cikloturističkih destinacija jer njezin teren oduševljava. Tome doprinosi 30 označenih zanimljivih i raznovrsnih biciklističkih staza, prolazak državne biciklističke rute te blizina EuroVelo rute. Snalaženje u županiji olakšano je pomoću novog biciklističkog vodiča Biciklom kroz Požeško-slavonsku županiju koji osim pregleda bike ruta, donosi i pregled turističkih sadržaja.

promo

Razbijte mitove okretanjem pedala

Ako ste ikad mislili da je Slavonija ravna, grdno ste se prevarili. Njezine planine i gore na koje se uspinjete te doline u koje se spuštate, tek s pokojim prolaznikom susretnete, a na ponekim mjestima izgubite i signal, možda će biti neočekivane. No, biciklom ćete otkrivati tajne i razbijati mitove. Kao onaj o ravnicama uz koje se rastežu planine, onaj o kulenu i suhomesnatim proizvodima tik uz koje mirišu najfinija jela od riba te o vinu koje opija okusom poput slavonskih piva.

Istražite jedini UNESCO-ov Geopark u Hrvatskoj na dva kotača

Također, obići možete najvrjednije prirodne lokalitete Požeško-slavonske županije i otkriti prave dragulje poput Parka prirode i Geoparka Papuk, UNESCO-va vrijednog lokaliteta koji obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština. Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije.

promo
promo

Neka bike avantura počne

Bez brige, bicikl u Požeško-slavonskoj možete unajmiti, popraviti, a čak i otići na vođenu turu Požeškim krajem koju vam nudi turistička agencija specijalizirana za istraživanje na dva kotača. O pronalasku noćenja ne morate brinuti, pronaći ćete sve od luksuzno uređenih vila usred šume, smještaja u gradu, apartmana, planinarskih domova te kampova. Uz sve to, fino ćete jesti i piti ako potražite restorane s oznakom Okusi Zlatne Slavonije. I što vam treba više od toga i divnog pogleda s visokih planina poput Papuka ili manjih brda poput Klikuna i Starca, upoznavanje kulturne baštine tempom kojim želite te vožnje kroz vinograde i ruže na Cesti vina i ruža ili kroz Požešku kotlinu zvanu Zlatna dolina? Preuzmite bike vodič, isplanirajte put i uvjerite se sami. Od Zagreba do Požege treba vam samo otprilike 2 sata vožnje.

Više informacija o Požeško-slavonskoj županiji potražite na http://tzzps.hr/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:21