Kako koristiti kupone za sezonski rad u poljoprivredi?

 

Što je to vrijednosni kupon za sezonski posao u poljoprivredi?

Bliže se sezonski poslovi u poljoprivredi za koje će mnogi poslodavci koristiti kupone/ vaučere kako bi zaposlili radnike. U ovom članku saznajte tko ih može koristiti, gdje ih kupiti i tko sve može raditi pomoću kupona!

Vrijednosni kupon je javna isprava kojom se dokazuje da je poslodavac za sezonskog radnika u poljoprivredi uplatio doprinose za obvezna osiguranja prema dnevnoj osnovici. Poslodavac nije dužan posebno obračunavati niti uplaćivati doprinose za obvezna osiguranja prema posebnom propisu jer su ista uplaćena unaprijed kupnjom vrijednosnog kupona.

Tko može biti sezonski radnik u poljoprivredi?

Sezonski radnik u poljoprivredi može biti:

  • nezaposlena osoba,
  • korisnik mirovine,
  • tražitelj zaposlenja koji, na temelju ugovora o sezonskom radu, obavlja sezonske poslove u poljoprivredi,

bez straha od gubitka prava koja ostvaruju putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Poslove sezonskog radnika u poljoprivredi ne mogu obavljati:

  • Zaposlene ili samozaposlene osobe koje se nalaze u radnom ili socijalnom statusu na temelju kojeg su obvezno osigurane prema posebnim propisima
  • Osobe zaposlene temeljem ugovora o radu za stalne sezonske poslove
  • Osobe kojima je utvrđena opća nesposobnost za rad, osobe osigurane na produženo osiguranje prema posebnom propisu (npr. pomorci)
  • Maloljetne osobe
  • Osobe koje koriste rodiljna ili roditeljska prava prema posebnim propisima.

NAPOMENA:

Najdulji rok trajanja sezonskog posla u poljoprivredi je 90 dana u jednoj kalendarskoj godini, bez obzira na to da li je zaposlenik radio neprekidno ili uz prekide!

Najniži dnevni iznos neto plaće koju je poslodavac dužan isplatiti sezonskom radniku koji obavlja privremene odnosno povremene sezonske poslove u poljoprivredi, za 2018. godinu nakon obračuna i obustave poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak sukladno propisima koji uređuju oporezivanje, ne može biti niži od 83,19 kuna.

Tko može kupiti vrijednosne kupone u poljoprivredi?

Vrijednosni kupon mogu kupiti samo poslodavci za svoje sezonske radnike u poljoprivredi i to fizičke ili pravne osobe koje obavljaju registriranu poljoprivrednu djelatnost ili fizičke osobe nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Poslovi za koje možeš kupiti vrijednosne kupone vezani su uz bilinogojstvo, stočarstvo i ribarstvo.

NAPOMENA: Član OPG-a ne može biti poslodavac koji će sklopiti ugovor sa sezonskim radnikom u poljoprivredi!

Gdje se mogu kupiti vrijednosni kuponi u poljoprivredi?

Vrijednosne kupone za sezonski rad u poljoprivredi možeš kupiti u svim poslovnicama Fine gdje isto tako možeš kupiti i Ugovor o sezonskom radu za obavljanje povremenih odnosno privremenih poslova u poljoprivredi.

Po kojoj cijeni mogu kupiti vrijednosne kupone?

Cijenu vrijednosnog kupona određuje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i ista je jednaka za sve poslodavce neovisno o njihovoj veličini. Vrijednosne kupone za sezonski rad u poljoprivredi za 2018. godinu možeš kupiti po cijeni od 23,74kn, koja je veća za 2,92kn od prošlogodišnje, dok se Ugovor o sezonskom radu za obavljanje povremenih, odnosno privremenih poslova u poljoprivredi prodaje po cijeni od 3,00 kn.

NAPOMENA: Nema ograničenja u količini prilikom kupnje vrijednosnih kupona za sezonski rad u poljoprivredi u poslovnicama Fine.

Koje podatke moram ostaviti prilikom kupnje vrijednosnog kupona?

Prilikom kupnje vrijednosnog kupona moraš dati sljedeće podatke:

  • vrsta posla kojom se baviš (bilinogojstvo, stočarstvo, ribarstvo),
  • ime i prezime,
  • OIB,
  • sjedište

Što ako ne upotrijebim sve kupljene vrijednosne kupone?

Neupotrjebljene vrijednosne kupone možeš vratiti u bilo koju poslovnicu Fine, najkasnije do kraja siječnja tekuće godine, za prethodnu godinu.

Registriraj se na danasradim.hr i budi obaviješten o najboljim sezonskim i privremenim poslovima u tvojoj okolici!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:18