Kako se oduprijeti raku?

Konferencija Fight & Win u Zagrebu

 
 Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu

1. Europska i Hrvatska liga protiv raka su Vas nominirale za najbolju zastupnicu godine (MEP Award). Što ih je u Vašem radu motiviralo za nominaciju?

Mislim da biste za najprecizniji odgovor trebali pitati Europsku i Hrvatsku ligu protiv raka koji su me i nominirali, uključujući naravno i udrugu „Nismo same“. Povod zašto sam nominirana za najbolju zastupnicu Europskog parlamenta u području Zdravlja je prvenstveno organiziranje serije konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“ diljem Hrvatske kojima želim osvijestiti javnost o epidemiji karcinoma te moje aktivnosti u Europskom parlamentu, konkretno aktivno sudjelovanje u neformalnoj grupi zastupnika „Members Against Cancer“. Naravno, za nominaciju je zaslužan i moj dugogodišnji angažman u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) gdje sam radom na temama poput pristupa medicinskoj konoplji, klimatske diplomacije, borbe protiv klimatskih promjena, borbe protiv proizvoda dvojne kvalitete na jedinstvenom tržištu Europske unije, smanjenja količine plastike u okolišu i moru, zaštite radnika od izlaganja kancerogenim tvarima i brojnim drugim temama pridonijela očuvanju javnog zdravlja svih europskih građana.

2. Kako ste se odlučili uključiti u borbu protiv raka, koji su Vaši motivi te što Vas je na to potaklo?

Mnogi moji suradnici, prijatelji i rodbina nažalost boluju ili su bolovali od raka. Karcinom danas doživljavam kao epidemiju, a usudim se reći i pandemiju i osjećam potrebu uraditi sve što mogu da smanjimo štetnost ove pošasti. Potresli su me mnogi slučajevi, kako iz moje bliže sredine, tako i neumoljive brojke i statistika na hrvatskoj i europskoj razini. Doista, od nas se zahtijeva hitno djelovanje i nemamo vremena za gubiti. Za uspješnu borbu protiv raka i smanjenje njegove smrtnosti potrebno je više novca, ali i poboljšana suradnja država članica Europske unije koje su u prilici ojačati razmjena znanja i iskustava. Također, bitno je u ovaj proces uključiti sve razine vlasti, od lokalne do europske, jer samo zajedničkim naporima možemo stvoriti uvjete za uspješnu borbu protiv karcinoma.

3. Sudjelujete u radu grupe „Zastupnici protiv raka“ (MAC) u Europskom parlamentu. Možete li nam opisati kako izgleda rad grupe MAC te koje su vaše aktivnosti?

Točno je da sam članica neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu pod nazivom „Zastupnici protiv raka“, na što sam izrazito ponosna. Našu grupu predvodi bivši slovenski premijer Alojz Peterle, koji je i sam pobijedio rak te su njegova izlaganja uvijek od neizmjerne važnosti. Tri su glavna cilja koja naša grupa želi postići, a to je smanjenje pojavnosti karcinoma kroz promoviranje programa prevencije koji uvelike mogu smanjiti smrtnost ako se rak otkrije u ranoj fazi, zatim smanjenje smrtnosti kroz osiguranje jednakog pristupa visoko kvalitetnim tretmanima liječenja i skrbi te osiguranje kvalitetnog života za sve pacijente i pobjednike nad rakom. Inspirirana grupom „Zastupnici protiv raka“ pokrenula sam inicijativu za osnivanje slične grupe u Hrvatskom saboru i drago mi je što se za nju već prijavilo tridesetak zastupnika neovisno o političkoj pripadnosti.

4. Imali ste već nekoliko konferencija u Hrvatskoj pod nazivom „Fight&Win“, u ponedjeljak spremate najveću konferenciju u Zagrebu. Kakav je ishod ovih konferencija te što očekujete od zagrebačke konferencije?

„Fight&Win“ konferenciju organizirala sam diljem Lijepe Naše pa su naši građani imali priliku čuti o borbi protiv raka iz prve ruke od stručnjaka i onkologa u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Zadru, a 17. prosinca organiziram veliku konferenciju u Zagrebu gdje će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković podržati ovu inicijativu, koja je ujedno i inicijativa Europske pučke stranke (EPP), a kojoj je borba protiv karcinoma jedan od prioriteta. Cilj „Fight&Win“ konferencija je podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbi protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije, poboljšati kvalitetu života i osigurati dostojanstven život svim pobjednicima nad rakom. Na zagrebačkoj konferenciji predstavit ćemo i Nacionalni plan za borbu protiv raka, na čiji smo sadržaj nadam se utjecali našim cjelogodišnjim aktivnostima. Također mi je drago što mogu najaviti da ćemo nakon Zagreba ovu konferenciju preseliti u srce Europe u Bruxelles gdje ćemo krajem siječnja prezentirati rezultate i zaključke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:32