Vrsta pripreme srdela ima bezbroj, od klasičnih gradela pa sve do pripreme na lešo. Nadaleko su poznate dubrovačke srdele u ulju, kao i marinirane, a imaju i iznimnu nutritivnu vrijednost. Srdela je uz inćune i papaline, jedna od najhranjivijih malih plavih riba. Bogata je nezasićenim aminokiselinama omega 3 i omega 6. Ukusna je, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima A, D i E. Tražena je ne samo zbog hranjivih vrijednosti, već i zbog prihvatljive cijene. Jedna je od najjeftinijih riba koje se mogu nabaviti svježe.
Sezona lova na srdele počinje početkom proljeća i traje do druge polovice jeseni, iako je nerijetko da se love i zimi. Jedan obrok srdela osigurat će vam 10% dnevnih potreba za željezom, 40% dnevnih potreba za kalcijem i 20% dnevnih potreba za vitaminom D. Sadrži značajnu kombinaciju kalcija i vitamina D. Stoga vam donosimo četiri recepta s ovom slasnom kraljicom Jadrana.
Srdele na lešo
Očišćene srdele potrebno je staviti u vruću slanu vodu u koju još dodamo razrezani luk, lovorov list, malo maslinova ulja i limunovu koricu. Kad su kuhane, dobro ih ocijedite i zatim prelijte uljem i limunovim sokom, a kao prilog možete poslužiti krumpir, također pripremljen na lešo.
Srdela na gradelama
Za pripremu na gradele potreban vam je kilogram svježih srdela koje ćete očistiti i peći na dobro ugrijanim gradelama. Nije ih potrebito mazati uljem jer su sezonske srdele dovoljno masne. Poslužite ih tople, posute sjeckanim češnjakom i peršinom, a kao prilog poslužite krumpir na lešo. Dodatan trik je da gradele pripremite na granam od loze koje će srdeli dati dodatnu posebnu aromu.
Srdele u limu za pečenje
Za ovaj način pripreme potrebno vam je pola kilograma srdela, maslinovo ulje, dva češnja češnjaka, nasjeckani peršin, pola kilograma rajčice, papar, sol i pola čaše bijelog vina.
Srdelama uklonite glave, očistite ih te položite u namašćenu manju limenu posudu za pečenje. Zatim ih pospite nasjeckanim peršinom, zgnječenim rajčicama, solom, paprom i češnjakom i sve zalijte vinom. Pecite na 250 °C i za trideset minuta imate savršen obrok!
Namaz od slanih srdela
Idealan međuobrok ili predjelo je kruh s namazom od srdela. Potrebno vam je deset očišćenih slanih srdela, velika žlica krušnih mrvica, velika žlica sjeckanih kapara, pola decilitra maslinova ulja, malo sjeckanog bosiljka i peršina.
Srdela, kapare i mrvice dobro izlupati u mužaru, dodajte peršin, bosiljak i ulje. Sve dobro izlupati i služiti s prepečenim kruhom po želji tanko namazanim maslom. Može se poslužiti i s pečenim krumpirom u kori.
Recepti ustupljeni na korištenje od strane Jadranke Nićetić, autorice knjige Dubrovački komini.
POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA
Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.
SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr
DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.
- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn
REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.
- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS
MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.
- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti
DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.
- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS