“Dubrovnik, tamo gdje je srce"

Kraljica riba dominira dubrovačkom gastronomijom, a mi donosimo četiri tradicionalna recepta za svaki ukus

Srdela je poznata kao kraljica riba jer je stoljećima prehranjivala siromašno otočko stanovništvo obalne Hrvatske. Njezina cijena je oduvijek bila najjeftinija među ribama, ali ujedno je riječ o iznimno kvalitetnoj ribi koja je davnih dana, jednako kao i danas, činila izvrstan obrok prihvatljiv za svačiji džep.
 Shutterstock

Vrsta pripreme srdela ima bezbroj, od klasičnih gradela pa sve do pripreme na lešo. Nadaleko su poznate dubrovačke srdele u ulju, kao i marinirane, a imaju i iznimnu nutritivnu vrijednost. Srdela je uz inćune i papaline, jedna od najhranjivijih malih plavih riba. Bogata je nezasićenim aminokiselinama omega 3 i omega 6. Ukusna je, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima A, D i E. Tražena je ne samo zbog hranjivih vrijednosti, već i zbog prihvatljive cijene. Jedna je od najjeftinijih riba koje se mogu nabaviti svježe.

Sezona lova na srdele počinje početkom proljeća i traje do druge polovice jeseni, iako je nerijetko da se love i zimi. Jedan obrok srdela osigurat će vam 10% dnevnih potreba za željezom, 40% dnevnih potreba za kalcijem i 20% dnevnih potreba za vitaminom D. Sadrži značajnu kombinaciju kalcija i vitamina D. Stoga vam donosimo četiri recepta s ovom slasnom kraljicom Jadrana.

Srdele na lešo

Očišćene srdele potrebno je staviti u vruću slanu vodu u koju još dodamo razrezani luk, lovorov list, malo maslinova ulja i limunovu koricu. Kad su kuhane, dobro ih ocijedite i zatim prelijte uljem i limunovim sokom, a kao prilog možete poslužiti krumpir, također pripremljen na lešo.

Srdela na gradelama

Za pripremu na gradele potreban vam je kilogram svježih srdela koje ćete očistiti i peći na dobro ugrijanim gradelama. Nije ih potrebito mazati uljem jer su sezonske srdele dovoljno masne. Poslužite ih tople, posute sjeckanim češnjakom i peršinom, a kao prilog poslužite krumpir na lešo. Dodatan trik je da gradele pripremite na granam od loze koje će srdeli dati dodatnu posebnu aromu.

Srdele u limu za pečenje

Za ovaj način pripreme potrebno vam je pola kilograma srdela, maslinovo ulje, dva češnja češnjaka, nasjeckani peršin, pola kilograma rajčice, papar, sol i pola čaše bijelog vina.

Srdelama uklonite glave, očistite ih te položite u namašćenu manju limenu posudu za pečenje. Zatim ih pospite nasjeckanim peršinom, zgnječenim rajčicama, solom, paprom i češnjakom i sve zalijte vinom. Pecite na 250 °C i za trideset minuta imate savršen obrok!

Namaz od slanih srdela

Idealan međuobrok ili predjelo je kruh s namazom od srdela. Potrebno vam je deset očišćenih slanih srdela, velika žlica krušnih mrvica, velika žlica sjeckanih kapara, pola decilitra maslinova ulja, malo sjeckanog bosiljka i peršina.

Srdela, kapare i mrvice dobro izlupati u mužaru, dodajte peršin, bosiljak i ulje. Sve dobro izlupati i služiti s prepečenim kruhom po želji tanko namazanim maslom. Može se poslužiti i s pečenim krumpirom u kori.

PROMO
Jadranka Nićetić

Recepti ustupljeni na korištenje od strane Jadranke Nićetić, autorice knjige Dubrovački komini.


POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.

- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.

- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS

MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.

- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti

DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.

- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:48